„Domnule și frate Eminescu” - eveniment online la ICR Tel Aviv de Ziua Culturii Naționale

Domnule si frate Eminescu - eveniment online la ICR Tel Aviv de Ziua Culturii Nationale

Ziua Culturii Naționale a fost celebrată de către Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în data de 14 ianuarie 2020, pe canalele proprii de socializare - pagina oficială de Facebook și canalul de Youtube, printr-un material video dedicat operei și personalității lui Mihai Eminescu.

Intitulat „Domnule și frate Eminescu”, colajul video a inclus un moment introductiv cu date importante despre creația eminesciană, realizat de Cleopatra Lorințiu, director adjunct al ICR Tel Aviv, și prezentat cu subtitrare în limba ebraică, urmat de înregistrarea recitalului „Domnule și frate Eminescu”, susținut de Costantin Chiriac la sediul ICR Tel Aviv în data de 5 decembrie 2019.

În introducerea materialului a fost prezentate citate ale unora dintre cele mai importante personalități literare din cultura română despre scrierilor lui Mihai Eminescu și influența socială și artistică a acestora de-a lungul istoriei României. Ion Luca Caragiale l-a numit pe Eminescu „cel mai ales între toţi scriitorii acestui neam”, cu „un temperament de artist completat de-o cultură aşa de vastă şi de o originalitate atât de marcantă”, conform spuselor lui Ioan Slavici. Alexandru Vlahuţă a apreciat că poetul național „a ştiut să exprime în mod remarcabil sufletul ţării sale”, iar Nicolae Iorga a susținut că „a iubi pe Eminescu, a-l respecta, a-l admira şi a-l recomanda contemporanilor ca îndreptariu, aceasta cuprinde în sine şi altă datorie, anume datoria de a gândi şi de a scrie ca el”. Mihai Eminescu, „întruparea literară a conştiinţei româneşti” (Garabet Ibrăileanu), „este cel dintâi care a dat un stil sufletului românesc” (Mircea Eliade) și „a fost și rămâne cea mai copleșitoare mărturie despre forma inegalabilă pe care o poate atinge geniul creator românesc” (Emil Cioran). Mihail Sadoveanu a declarat că „Eminescu s-a aflat în permanent conflict cu lumea vremii sale din pricina nonconformismului, a sincerităţii în faptele de viaţă şi a înălţimii de gândire”, iar Zoe Dumitrescu Buşulenga a declarat că poetul român „a iubit nemărginit valorile vieții, a căutat în ele granitul absolutului şi, negăsindu-l, din amărăciune fata de faza istorică în care i-a fost dat să trăiască, şi din durere, sfâşiere şi revoltă faţă de mărginirea fiinţei omeneşti, a tăgăduit”. În timp ce Edgar Papu a mărturisit că „n-am cunoscut om stăpânit, deopotrivă cu dânsul, de gândul unităţii naţionale şi de pornirea de a se da întreg pentru ridicarea neamului românesc”.

Materialul video a inclus, de asemenea, un recital susținut de actorii israelieni Yoav Sadowsky, Martin Blumenfeld și regretatul Nicu Nitai de la Teatrul Karov din Tel Aviv. Printre poeziile eminesciene selectate de actorii israelieni se numără: „Scrisoarea III” (în limba română), „Luceafărul”, traducere în ebraică de Tomy Sigler, și „Somnoroase păsărele“, aceasta din urmă tradusă în ebraică de Any Shilon și recitată în cadrul proiectului „Poezia bate pandemia“, derulat de ICR Tel Aviv pe parcursul anului 2020.

Recitalul „Domnule și frate Eminescu” este construit ca un dialog între Mihai Eminescu şi Ion Creangă și porneşte de la dimensiunea poeziei populare ca matrice, explorând legătura creatoare și prietenia unică dintre cei doi scriitori. Recitalul include fragmente ale scrisorilor și scrierilor lui Ion Creangă („Amintiri din copilărie”) și din versuri ale poeziilor lui Mihai Eminescu („Speranța”, „Glossă”, „Trecut-au anii”, „Revedere”, „Alei mică, alei dragă”, „Urât și sărăcie”), dar și a unei poezii de Marin Sorescu („Noi, cei îngrozitori de mari”) și a unei poezii de Anton Pann („Povestea vorbei”).