Documentarul „Distanța dintre mine și mine”, difuzat de ICR la 98 de ani de la nașterea poetei Nina Cassian

Institutul Cultural Român va prezenta în data de 27 noiembrie 2022 filmul documentar „Distanța dintre mine și mine” în regia Monei Nicoară, despre personalitatea complexă și fascinantă a poetei Nina Cassian (27 noiembrie 1924- 14 aprilie 2014), a cărei activitate extinsă pe mai multe decenii și continente a evoluat de-a lungul timpului prin implicarea în multiple și variate direcții creative.

Prin acest demers, Institutul Cultural Român continuă să susțină promovarea unor personalități de marcă ale culturii și civilizației românești, urmărind de această dată evocarea individualității Ninei Cassian, publicistă, poetă avangardistă, graficiană, autoare de literatură pentru copii, traducătoare, pianistă și compozitoare. Menționăm, ca sursă inedită pentru descifrarea unei existențe nonconformiste, jurnalul poetei, „Memoria ca zestre”, apărut în trei volume prin grija Editurii ICR încă din anul 2005.

Documentarul „Distanța dintre mine și mine” r. Mona Nicoară este disponibil spre vizionare duminică, 27 noiembrie 2022, în intervalul orar 17:00 - 23:00, pe canalul de YouTube al ICR, accesând următorul link: https://youtu.be/0nD-7is2fmU

Filmul prezintă un montaj din interviuri realizate cu poeta Nina Cassian dar si cu soțul american al acesteia, în egală măsură personalitate artistică, Maurice Edwards. După ce în anii fascismului în România s-a refugiat în ilegalismul comunist, poeta a devenit simultan complice și problematică pentru noul-instalat regim Stalinist, ca apoi să intre în conflict direct cu regimul Ceaușescu, terminând într-un exil nedorit în 1985, în urma uciderii dizidentului Gheorghe Ursu.

„Distanța dintre mine și mine” este un film despre credințe, artă și putere, explorând fricțiunea dintre memoria personală și arhiva oficială, dintre realitatea noastră actuală și ficțiunile pe care le construim despre trecut. Gândurile Ninei în timpul ultimului ei an de viață sunt confruntate cu o bogată arhivă de filme, muzică, poezie, apariții de televiziune, întregistrări private inedite și documente de urmărire de la Securitate. Sunt revelate astfel dileme etice și estetice care sunt deopotrivă parte din trecutul nostru și prefigurate în viitor.„Distanța dintre mine și mine”, un film de Mona Nicoară și Dana Bunescu, după o idee de Ada Solomon, este însoțit de muzica aparținând poetei Nina Cassian

Pentru cei care nu reușesc să vadă filmul în cadul evenimentului nostru special, acesta poate fi vizionat contra unei taxe modice aici.

Filmul poate fi vizionat grație bunăvoinței doamnelor Ada Solomon și Ilinca Belciu, producătorului HiFilm și distribuitorului Rollercoaster PR.