Dialogul Cultural EUROPA-CHINA, ediția a V-a. Întâlnire organizată de EUNIC și Academia Națională de Arte a Chinei

În perioada 16-18 octombrie 2013 se va desfășura la Xi’an, în China, la Tang Dinasty West Market Museum și la Academia de Arte Frumoase din Xi’an, a cincea ediție a conferinței Dialogul Cultural Europa-China, organizată de EUNIC (Rețeaua Europeană a Institutelor Naționale de Cultură) și Academia Națională de Arte a Chinei.
Tema centrală sub care se desfășoară programul din acest an este Spațiu ▪ Cultură ▪ Obiect. Dezbaterile, care vor reuni specialiști și manageri culturali din Europa și din China, vor urmări patru subiecte: Spațiul public și designul urban, Artele plastice și dezvoltarea durabilă, Industriile creative și educația artistică, Protecția patrimoniului și cultura regională.
Dezbaterilor vor fi precedate de o rezidenţă de creație derulată în perioada 9-15 octombrie 2013, de care beneficiază artiști europeni și chinezi, sub coordonarea cunoscutului sculptor francez Jean-Charles Pigeau. La activităţi participă, cu sprijinul Institutului Cultural Român, sculptorul român Virgil Suciu.
Conferința va fi deschisă de Charles-Etienne Lagasse, președinte al Rețelei Europene a Institutelor Naționale de Cultură (EUNIC), Wang Wenzhang, președinte al Academiei Naționale de Arte a Chinei, Lv Jianzhong, CEO al Xi’an Tang West Market Cultural Industry Investment și de viceguvernatorul provinciei Shanxi (director al Departamentului Provincial pentru Cultură).

EUNIC (www.eunic-online.eu) este reţeaua institutelor culturale naţionale din Europa. Constituită la Praga, în 2006, la iniţiativa British Council, EUNIC reuneşte în prezent 32 de organizaţii culturale de nivel naţional din 26 de ţări europene. Printre membri se numără instituţii prestigioase precum British Council, Institut Français, Goethe-Institut, Instituto Cervantes, Instituto Camões, Institutele Italiene de Cultură. România, prin Institutul Cultural Român, a aderat la această reţea în iunie 2007.