„Avea un umor nemaipomenit și ceea ce i-a propulsat celebritatea și faima la care a ajuns a fost și felul lui naiv, inocent cu care lansa poantele. De multe ori nu știai dacă glumește sau dacă vorbește serios”, l-a caracterizat scriitorul și umoristul israelian de origine română Alexandru Andy pe colegul său de scenă și de teatru, regretatul Mircea Crișan, în cadrul celui mai recent eveniment din seria „Portret de autor” a ICR Tel Aviv, difuzat în data de 1 aprilie pe pagina de Facebook și pe canalul de Youtube ale instituției.
Unul dintre cei mai prolifici autori de schițe umoristice pentru teatru și televiziune, împreună cu celebrul Mircea Crișan, și reputat scriitor și personalitate culturală atât în România cât și în Israel, Alexandru Andy a purtat spectatorii printr-o călătorie biografică, pe firul rădăcinilor sale românești, precum și într-un periplu artistic prin activitatea sa în teatrul românesc și televiziunea israeliană pentru copii, care s-a materializat în numeroase emisiuni de divertisment realizate de Televiziunea pentru Copii – Canalul Educativ pe care le-a realizat de-a lungul timpului.
Legătura de prietenie pe care a avut-o cu Mircea Crișan a facilitat procesul de creație și colaborarea artistică între cei doi, Alexandru Andy mărturisind că lucrau „exact ca Ilf și Petrov. Eu o virgulă, el un punct, eu un cuvânt, el o frază. Și așa ieșeau sketch-urile pe care le lucram împreună”.
Cariera sa prolifică în domeniul teatrului și filmului a început de la vârsta de 16 ani, iar la 17 ani a avut ocazia să-l intervieveze pe maestrul Radu Beligan, „pe carel-am cunoscut când eram foarte tineri, eu aveam 17 ani când i-am luat primul interviu, nici el nu era mai bătrân, avea 29 țin minte la spectacolulVis de secătură de Mircea Ștefănescu, care a fost un succes extraordinar”.
Întrebat cum a reușit să publice anumite materiale umoristice în perioada comunistă, fără să fie afectate masiv de cenzură, Alexandru Andy a explicat că „am reușit să facem să treacă la cenzură așa zise șopârle materiale care erau adresate spectatorilor care înțelegeau despre ce este vorba fără să deranjeze forurile superioare”.
În același timp, Alexandru Andy este și un scriitor de succes, atât de literatură umoristică, memorialistică și cărți pentru copii, succesul reputat în acest domeniu îl explică scriitorul, mărturisind că „în orice caz mi-a venit la îndemână să mă plasez la nivelul copiilor. Am scris pentru copii și cărți, și emisiuni.”
Materialul video a inclus și o lectură de proză din
volumul „Best of Alexandru Andy” în interpretarea autorului, precum și
intervenții din partea jurnalistei israeliene Dana Kessler și a actorilor
români Horațiu Mălăele și Florin Piersic, acesta din urmă primind recent o
diplomă de apreciere din partea Președintelui Israelului, Reuven Rivlin, pentru
contribuția sa la dezvoltarea relațiilor bilaterale culturale între România și
Israel.
Materialul video, în limbile română și ebraică și cu subtitrare în limba ebraică, poate fi vizionat pe pagina oficială de Facebook a ICR Tel Aviv: https://www.facebook.com/icr.telaviv/videos/481913402921943 și pe canalul de Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=H1vUXpKB5WM
Reputat autor de teatru, de cuplete şi scheciuri dramatice şi de televiziune,Alexandru Andy a străbătut toată istoria scenei româneşti postbelice, de la ucenicia desfăşurată în Baraşeum-ul lui Otto Marcovici şi până la afirmarea plenară din anii ’60-’70, când devenise unul dintre cei mai importanţi autori de texte de revistă, atât pentru teatrele bucureştene, cât şi pentru radio şi televiziune. Colaborator al unor mari actori, ca Mircea Crişan, Radu Beligan, Grigore Vasiliu-Birlic, Toma Caragiu, Florin Piersic, Horaţiu Mălăele, Maia Morgenstern, al unor reputaţi regizori şi oameni de cinema şi televiziune, ca Octavian Sava, Sică Alexandrescu sau Ion Popescu-Gopo, al unor muzicieni ca Harry Reininger, Alexandru Andy a reuşit performanţa de a-şi continua activitatea la un nivel la fel de înalt şi după ce a făcut Alia. În Israel, a lucrat atât pe scenele în limba ebraică, unde a cunoscut un succes notabil, cât şi pe cele româneşti, pe care s-a străduit să le „alimenteze” mereu cu spectacole şi actori de calibru, veniţi din ţară (chiar şi în anii dificili, de dinainte de căderea comunismului). A ajuns, de altfel, purtat de talentul său, şi la Hollywood, unde i-a cunoscut pe Burt Lancaster şi pe Woody Allen.