
5 octombrie 2019, ora 17h30
Festivalul Vo/Vf, Gif sur Yvette
7 octombrie 2019, ora 19
BULAC, biblioteca INALCO
65 Rue des Grands Moulins, 75013 Paris
Festivalul Vo-Vf, lumea în cărți, a acordat carte blanche Bibliotecii universitare de limbi și civilizație (BULAC), biblioteca Institutului Național de Limbi și Civilizații Orientale (INALCO), instituție de cultură care propune deci publicului francez să descopere opera autorului român Dan Lungu – Raiul găinilor, Sunt o babă comunistă și Cum să uiți o femeie (Le Paradis des poules, Je suis une vieille coco !, și Comment oublier une femme, toate volumele fiind editate de Jacqueline Chambon, în 2005, 2008 și 2010). Autorul român va fi prezent în cadrul festivalului Vo/VF, de la Gif sur Yvette, unde va fi însoțit de traducătoarea sa, Laure Hinckel.
Din 4 în 6 octombrie, acest festival dedicat literaturii străine traduse în Franța, propune ca rolul de ambasadori ai romanelor, nuvelelor, etc. apărute deja în Hexagon să fie jucat nu de autori, ci de traducătorii acestora. Vor fi trei zile de întâlniri, de mese rotunde și de dezbateri la Castelul de la Gif-sur-Yvette și în alte câteva locații din oraș.
Întâlnirea este moderată de Nicolas Pitsos, coordonatorul departamentului Europa balcanică, centrală și orientală, și de Clotilde Monteiro, responsabila departamentului Comunicare de la BULAC.
5 octombrie 2019, ora 17h30, Castelul din Gif sur Yvette
Intrarea este liberă.
Literatura română, la 30 de ani după 1989 : Pentru a marca finalul Sezonului cultural România-Franța 2019, BULAC propune o întâlnire cu scriitorul Dan Lungu, figură majoră a literaturii române contemporane, pentru a pătrunde împreună cu el în universul său romanesc și a examina transformările care au avut loc în acest spațiu literar de la prăbușirea blocului sovietic și până azi.
Autorul va fi în compania traducătoarei sale, Laure Hnckel, și a cercetătoarei -profesor de limba română la Inalco, Cécile Folschweiller. Masa rotundă va fi moderată de Nicolas Pitsos, responsabilul departamentului Europa balcanică centrală și orientală de la BULAC și profesor-cercetător în acest domeniu.
Așa după cum este menționat pe site-ul Inalco, cei trei participanți la dezbatere vor aborda
« metamorfozele care au acționat asupra literaturii române în urma profundelor schimbări politice, economice, sociale, care au urmat căderii Zidului de la Berlin și prăbușirii blocului sovietic. Este vorba și despre locul ocupat de literatură în societatea română actuală ca și de emergența uor noi tematici (anul 1989 și anii de tranziție sunt oare surse de inspirație în literatură ?) sau despre noile tehnici de scriitură (se poate oare vorbi de un Nou Val literar în România ?) ».
Întâlnirea va avea loc în 7 octombrie, la ora 19, în auditorium Bulac.
Intrarea este liberă.
Institutul Cultural Român, prin reprezentanța sa de la Paris, sprijnă aceste evenimente.