Cvartetul Gaudeamus al Filarmonicii din Braşov, în turneu naţional online

O serie de concerte online susţinute de Cvartetul Gaudeamus al Filarmonicii din Braşov va avea loc în perioada 17 – 29 noiembrie, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la înfiinţarea Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Concertele vor fi înregistrate la Filarmonicile din Târgu Mureş (17 noiembrie) şi Sibiu (24 noiembrie). Turneul se va încheia cu un concert susţinut la Bucureşti, la Aula Palatului Cantacuzino.  Înregistrarea concertului de la București poate fi urmărită pe canalul de Youtube al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, începând de duminică, 29 noiembrie. De asemenea, un concert va fi susţinut şi la Filarmonica din Piteşti, la o dată care va fi anunţată ulterior, programul suferind modificări din cauza condiţiilor impuse de pandemia COVID-19.

Programul include interpretarea următoarelor compoziţii: Adrian Iorgulescu – Cvartetul nr. 5, Dan Dediu – Axis – Cvartetul nr. 6, Roman Vlad – Ecouri îngemănate II – Cvartetul nr. 3, Adrian Pop – Pas de quatre – Cvartet de coarde şi Ulpiu Vlad – Rezonanţe pe fond galben III – Duo pentru vioară şi violoncel.

Cvartetul Gaudeamus al Filarmonicii din Braşov a luat fiinţă în anul 1986 la Iaşi, unde a beneficiat de îndrumarea renumitului Cvartet Voces. Prima apariţie în faţa publicului braşovean a avut loc în anul 1988, când au obţinut Premiul I la Concursul de interpretare pentru cvartete studenţeşti, din cadrul Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră – ediţia XIX.

Repertoriul Cvartetului Gaudeamus este impresionant, cuprinzând peste 200 de lucrări din creaţia universală, dar şi românească (Jora, Bentoiu, Berger, Herman, Th. Grigoriu, Iorgulescu, Vlad, Spătărelu, Vieru, ş.a.). Cvartetul se numără printre puţinele formaţii care au reuşit să interpreteze în trei ediţii Integrala Cvartetelor de coarde de Beethoven (Iaşi, Braşov şi Genova). Componenţa ansamblului s-a schimbat de-a lungul celor trei decenii de activitate concertistică, avându-i în prezent ca membri pe: Lucia Neagoe – vioara I, Raluca Irimia – vioara II, Leona Varvarichi – viola şi Ştefan Neagoe – violoncel, solişti-concertişti ai Filarmonicii Braşov.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român, în colaborare cu Ministerul Culturii, Academia Română, filarmonici din Bucureşti şi din ţară, Universitatea Națională de Muzică București şi Societatea Română de Radiodifuziune.