Curator Talk cu Cristiana Ursache, la sediul ICR Viena

Institutul Cultural Român de la Viena și Asociația Galeria Artep organizează miercuri, 26 aprilie 2023, ora 19.00, un Curator Talk cu Cristiana Ursache, curatoarea expoziției „Memento Vivere”. Expoziția aparține pictorului ieșean Claudiu Ciobanu și a putut fi vizitată în perioada 24 martie – 26 aprilie 2023, la sediul ICR Viena.

Expoziția „Memento Vivere” este un poem vizual al artistului român Claudiu Ciobanu dedicat omului și intensității trăirii, într-o lume acaparată de tehnologie.

„Postumanismul a depășit granițele filosofiei și se regăsește tot mai des în artele vizuale în situații critice, utopice, provocatoare sau imaginative.Claudiu Ciobanu transformă ideea de comunicare de la text la gest iar acest lucru se reflectă în singura lucrare cu două personaje din expoziție – mama și fiica. Prin simplul gest al unei îmbrățișări materne, artistul cuprinde o comunicare ancestrală profundă care nu poate fi niciodată substituită de tehnologie. Comunicarea prin atingere este cea care te determină să îți dorești să trăiești, să îți amintești să simți – Memento vivere”, detaliază curatoarea expoziției, Cristiana Ursache.

Cristiana Ursache este curatoare de artă din Iași. Ea conectează în mod constant artiștii în curs de dezvoltare cu gândirea istorică a artei. Studiile ei s-au concentrat inițial pe o abordare istorică, ea dezvoltând ulterior o predilecție pentru arta contemporană, pentru manifestările artistice românești. Și-a finalizat studiile universitare de licență la Universitatea de Arte „George Enescu”, Iași, cu specializarea Istoria și Teoria Artelor, iar în prezent urmează cursurile de master în Teorii și Practici în Arte Vizuale la aceeași universitate. În trecut, a urmat cursuri la universități din Spania și Elveția, la Escuela de Arte de Sevilla prin programul de burse Erasmus+ și la Universitatea de Arte din Zurich. În vara anului 2022, a lucrat ca mediatoare culturală la Pavilionul României în cadrul celei de-a 59-a ediții a Bienalei de la Veneția, iar în toamnă a coordonat Programul Mediator Cultural la ''Caleta în Transilvania'' de Ștefan Câlția, curatoriată de Matei Câltia la The Garrison Chapel London. Cristiana a fost curatoare pentru expoziții solo și colective pentru artiști precum Ștefan Câlția, Sorin Ilfoveanu, Claudiu Ciobanu și alți tineri artiști români.

Claudiu Ciobanu face parte din tânăra generație de artiști ieșeni, fiind absolvent al Facultăţii de Arte Vizuale şi Design, Uiversitate Națională de Artă „George Enescu” din Iaşi.A urmat studii de pictură prin programul Erasmus, la Universidad de Salamanca, Spania, unde a descoperit tehnici de pictură și desen experimental. Studiile din Spania s-au finalizat cu un proiect expozițional de desene care a fost selectat ulterior în 2009 pentru expoziția Young Romanian Art 10, „Slightly bored", curatoriată de Mircea Nicolae la Galeria Nouă, Institutul Cultural Român de la Veneția. A participat în diferite proiecte atât naționale, cât și internaționale, fiind prezent în expoziții din Israel, Washington, Berlin, Viena.Claudiu Ciobanu, născut în 1984, trăiește și lucrează în Iași.

Din 2018, Galeria Artep aduce publicului ieșean, cu predilecție, cei mai apreciați artiști vizuali români, în instalații de pictură, sculptură și fotografie coordonate de curatori pasionați, instalații corelate cu film de autor, cercetare și o abordare convergentă asupra domeniului. Galeria Artep a propus publicului ieșean o serie impresionantă de artiști vizuali, precum: Felix Aftene (2018, 2020) Ștefan Câlția (2019, 2020, 2021, 2022), Virgil Scripcariu (2019), Mark Verlan și Ghenadie Popescu (2020), Matei Bejenaru (2021), Nicu Ilfoveanu (2021), Claudiu Ciobanu (2022), Miruna Radovici (2022), Sorin Ilfoveanu (2022/2023).