Conferință online ocazionată de sărbătorirea Zilei Limbii Române organizată de Institutul Cultural Român de la Madrid

Cu ocazia Zilei Limbii Române, Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei, organizează o conferință dedicată prezenței limbii și culturii române în sistemul de educație preuniversitar și universitar din Spania.

La conferința, care va fi transmisă în direct pe pagina de Facebook a ICR Madrid luni, 31 august, de la ora 20.00, ora României, vor participa: Daiana Cuibuș, directorul general al Institutului Limbii Române, Laviniu Enii, consilier diplomatic în cadrul Ambasadei României la Madrid, coordonatorul programului LCCR (Limbă, Cultură și Civilizație Românească) în Spania, Jorge Martín Quintana, profesor de limba și literatura spaniolă pentru învățământul preuniversitar laColegiul-Escolanía Santo Domingo de Silos din Madrid, Oana Ursache, lector universitar la Universitatea din Granada, Elena Mihaela Bogdan, profesor al cursului de limbă, cultură și civilizație românească (LCCR) la Madrid.

Conferința va fi moderată de Maria Floarea Pop, directoarea ICR Madrid.

A vorbi despre limba în care gândeşti este ca o zi de sărbătoare. Frumuseţea lucrurilor concrete nu poate fi exprimată decât în limba română. Ce patrie minunată este această limbă! Ce nuanţă aparte îmi dau seama că ea o are! Această observaţie, această relevaţie am avut-o abia atunci când am învăţat o altă limbă.”, spunea Nichita Stănescu

Reprezentanța dorește să pună în valoare bogăția limbii române, ca un vector peren al identității naționale, și să aducă în discuție importanța păstrării și promovării limbii și culturii române pentru toți românii din afara granițelor țării.

„Româna – în primele 20 de limbi vorbite, printre cele 6.000-7.000 de pe planetă”, declara președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop.

ICR Madrid contribuie la promovarea studiului și răspândirea limbii române prin organizarea de cursuri de limbă în trei orașe din Spania, Madrid, Barcelona și Valencia. Începând cu anul 2019, ICR Madrid a dat celor interesați de pe întreg teritoriul Spaniei posibilitatea de a studia limba română on-line. Această modalitate a devenit, în perioada pandemiei, soluția care a permis continuarea studiului limbii române pentru fiecare nivel de competență lingvistică oferit. Iubitorii de limba română sunt adevărați ambasadori culturali ai României prin interesul pe care-l acordă nu doar limbii, ci și culturii și civilizației românești.

Româna, ca limbă străină, se studiază în aproximativ 40 de țări din lume.
În Spania, sunt active 4 lectorate de limbă română (în Salamanca, Granada, Sevilla, Barcelona), iar cel din cadrul Universității Complutense din Madrid este în curs de deschidere. Cursuri de limbă română sunt oferite, de asemenea, de mai multe universități spaniole și de Școala oficială de limbi.

Mai multe informații:

Anual, la 31 august, este celebrată Ziua Limbii Române. Sărbătoarea a fost instituită prin lege în 2013. Inițiatorul propunerii legislative explica atunci că „importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite”.

Limba română este, între limbile romanice, a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei şi italianei, fiind vorbită de 28 de milioane de persoane, dintre care 24 de milioane o au ca limbă maternă. 17 milioane se află în Romania, unde româna este limbă oficială şi limbă maternă pentru mai mult de 90% din populaţie.