CONFERINȚĂ | Nicole Oresme și istoria conceptului de „curvitas”

Institutul Cultural Român de la Paris

1, rue de l’Exposition, 75007 Paris

19 noiembrie 2018, de la ora 19:00


Rezervare obligatorie la: https://www.eventbrite.fr/e/inscription-un-mystere-medieval-le-concept-de-curvitas-de-nicole-oresme-51583003151


Institutul Cultural Român de la Paris prezintă conferinţa Nicole Oresme și istoria conceptului decurvitas”, susţinută de prof. dr. Bogdan Suceavă. Conferinţa tratează istoria conceptului de„curvitas”, prin prisma cercetătorului Bogdan Suceavă, care va prezenta publicului larg, necunoscător, concepte matematice avansate. Această conferinţă a fost prezentată pentru prima oară de Bogdan Suceavă în ianuarie 2015, la Joint Math Meetings, San Antonio, Texas (conferința națională de matematică), iar apoi lucrarea a apărut în Notices of the American MathematicalSociety, în perioada mandatului de editor al lui Steven Krantz.

Proiectul studiului despre Nicole Oresme (a cărui operă a fost scrisă în cea mai mare parte la Paris, apoi la Rouen, în secolul al XIV-lea) era necesar, conform spuselor autorului, pentru reconstituirea descoperirii conceptului de curbură. O definiție corectă a curburii, cu studiu detaliat, avem abia după Isaac Newton, mai precis 1672. Cu toate acestea, o lectură atentă a operei lui Oresme relevă elemente care sugerează ceea ce numim azi an early theory of functions, și acordă acestui autor normand primatul asupra unor concepte. Descoperirile lui nu au putut fi urmate de un avans științific corespunzător, pentru că în veacul al XIV-lea nu exista instrumentarul necesar.

Problema discutată în articol porneşte de la o întrebare importantă în istoria științelor: există concepte inventate în Vestul Europei în perioada evului mediu? La o primă vedere, un răspuns grăbit ar putea să sugereze că știința modernă datorează prea puțin acelei perioade istorice. Studiul nostru pune în evidență faptul că un universitar al acelei epoci, Nicole Oresme, un apropiat al regelui Franței, Charles V, a fost inventatorul conceptului modern de curbură. Nicole Oresme este un caz extrem de special în istoria științelor, un precursor al multor idei care urmează să fie dezvoltate ulterior de către cercetători precum Isaac Newton sau Christiaan Hyugens.

Născut în1969, Bogdan Suceavă este un scriitor matematician. Obține un doctorat la Michigan State University în 2002,cu teza New Riemannian and Kaehlerian curvature invariants and strongly minimal submanifolds, în 2002, sub conducerea Prof. Bang-Yen Chen, iar în prezent este conferențiar la California State University, din orașul Fullerton, în California. Activitatea sa profesională de matematician este dublată de cea de scriitor. O culegere de nuvele în 1990, o activitate intensă în presa culturală și, după câteva romane scrise în limba română, Bogdan Suceavă este tradus în limba franceză, Venu du temps dièse (Venea din timpul diez, editura Polirom 2004). Un erou numit Vespasian Moise, năcut cu harta Bucureștiului pe piept devine guru și simbolizează în acest roman rătăcirile unei societăți care își caută reperele. Cel de-al treilea roman, Miruna, o poveste, este dedicată unei delicate treceri în revistă a imaginarului colectiv român. Cât despre Vincent Nemuritorul (editura Curtea Veche), este un thriller de anticipație care reflectă preocupările noastre actuale despre climat, suprapopulație, și reflecțiile asupra memoriei.

Venu du temps dièse, tradus de Dominique Ilea, editura Gingko, 2012.

Institutul cultural român de la Paris continuă astfel seria de manifestări știinţifice destinate publicului larg, care pun în lumină contribuţia românească la cunoașterea știinţifică și tehnică mondială.