Conferinţă de presă. Gigi Căciuleanu și teatrul coregrafic în programele Institutului Cultural Român

Conferinta de presa Gigi Caciuleanu si teatrul coregrafic in programele Institutului Cultural Roman

Joi, 12 mai 2016, ora 14.30, la sediul Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38), va avea loc o conferinţă de presă în care va fi prezentată colaborarea, pe parcursul anului 2016, dintre Institutul Cultural Român și coregraful Gigi Căciuleanu, pentru promovarea europeană a celor mai recente spectacole ale sale: Un Minut de Dans sau UF!!!și L'Om Dada.

Două reprezentații cu Un Minut de Dans sau UF!!! vor avea loc pe 27 mai la Roma, la Teatro Parioli, și pe 29 mai la Veneția, la Teatro Goldoni.

Alte proiecte de promovare a creației lui Gigi Căciuleanu sunt programate să aibă loc în toamna acestui an, în săli de renume ca Sadler's Wells/Londra, Bozar/Bruxelles, Centrul Pompidou/Paris. Asupra acestor evenimente, Institutul Cultural Român va reveni cu detalii către presă, după stabilirea tuturor condițiilor de organizare și prezentare.

La conferința de presă vor participa, alături de coregraful Gigi Căciuleanu, Nagy Mihály Zoltán, Vicepreședinte al Institutului Cultural Român, Ion Caramitru, Director general al Teatrului Național București, prof. univ. dr. Ludmila Patlanjoglu, președinte onorific al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru (AICT - Teatrologie).

Vor fi prezenți și compozitorul Paul Ilea, dansatorii Ana Vișan și Răzvan Stoian, precum și actorul Lari Giorgescu, light designer-ul Cristian Petru Simon și membrii echipei de producție a spectacolelor.

 Un Minut de Dans sau UF!!! este un spectacol de Gigi Căciuleanu, pe muzica lui Paul Ilea, cu Gigi Căciuleanu, Paul Ilea, Irina Ştefan şi Răzvan Stoian. Asistent coregrafie: Lelia Marcu - Vladu.

Montarea piesei coregrafice este aproape terminată. Nu lipseşte decât un minut de dans, înainte de partea finală. Acest minut de dans, coregraful îl va re-inventa, la fiecare spectacol, în prezenţa publicului. Iar protagoniştii, compozitorul muzicii si cuplul de dansatori, vor trebui să facă faţă, să se adapteze în stare de urgenţă, fanteziei sale de moment trebuind să memorizeze partitura coregrafică şi bineînteles cea muzicală, inventate ambele în ultima clipă, s-o integreze şi s-o interpreteze, cât se poate de bine. Pentru a putea prezenta imediat publicului piesa în forma sa finală. La fiecare reprezentaţie, coregraful şi compozitorul vor fi nevoiţi să-şi pună picioarele în apă rece pentru a produce de fiecare dată, în prezenţa publicului, complet altcevaMuzica îi apartine omului orchestră Paul Ilea (SENSOR / KULT STUDIO) căruia coregraful i-a cerut să plece de la temele cele mai cunoscute şi populare ale colegului său întru muzică şi trăznăi: Wolfgang Amadeus Mozart. Dar să le dezvolte apoi în felul său cu cât mai multă drăgăstoasă ireverenţă. Întreg spectacolul este conceput de fapt în jurul complicatului şi deseori nebunului proces creator necesar pentru a obţine chiar şiun singur minut de dans. Datorită acestei improvizaţii de fiecare seară, pentru a crea un minut de dans, spectacolele vor deveni cât se poate de diferite unul de celălalt. Și, prin urmare, fiecare spectacol va fi unic. O re-creaţie de fiecare seară, pentru spectator...Chinurile creaţiei pentru artişti! Uf !!!" Gigi Căciuleanu

 L'Om DAda este un spectacol produs sub auspiciile Teatrului Național „I.L. Caragiale" București, Centrului de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava", în colaborare cu Gigi Căciuleanu Romania Dance Company și Fundația Art Production și cu sprijinul Institutului Cultural Român.

În 2016, se împlinesc 120 de ani de la naşterea, pe 16 aprilie 1896, a celui care, la vârsta de 20 de ani, a făcut să se nască dadaismul universal, revoluţionând astfel arta modernă: Tristan Tzara. În 2016, dadaismul împlinește 100 de ani.

„... ce poate fi mai aproximativ decât omul, decât fiinţa umană...decât destinul său...destinele sale...

... omul aruncat în lume la întâmplare... prins în pânza de păianjen a incertitudinilor planetare...a geografiei... a geografiilor... a istoriei... a istoriilor...

... poate doar mişcarea-mişcările... gestul-gesturile, fibrele corpului... imperceptibilele schimbări în muşchii feţei... trecere de nori pe ecranul existenţei... să-l mai scoată pe om din aproximaţie... să încerce să-i descifreze incerta şi fragila fiinţă...

...dar la ce bun?... de ce să nu-i lăsăm omului privilegiul de a-şi dansa viaţa cu incertitudinea... incertitudinile... sale..." Gigi Căciuleanu

Gigi Căciuleanu - dansator, coregraf, profesor a descoperit dansul contemporan de avangardă la vârsta de 14 ani, sub îndrumarea lui Miriam Răducanu. A participat alături de aceasta la celebrele „Nocturne 9 1/2" de la București. Și-a completat studiile de dans academic și coregrafie la Teatrul Bolshoi din Moscova. A fost solist al Operei Române din București, unde a dansat roluri din repertoriu, dar tot pe scena Operei Române au fost create roluri speciale pentru el: „Zidul" și „Mandarinul miraculos" de Oleg Danovski, „Amorul doctor" și „Un american la Paris" de Tilde Urseanu etc. Câștigă de-a lungul carierei importante premii de coregrafie (Bulgaria, Germania, Franța, Chile, Italia, România). A lucrat/colaborat de-a lungul timpului cu celebrități ale dansului și muzicii precum: Astor Piazzola, Marius Constant, Pina Bausch, Maïa Plissetskaïa, Jeanine Richer, Jean-Michel Jarre, Guy Tudy, François Rabbath, Claude Lefevre, Santiago Sempere, Jean Le Poulain, Henri Ronse. Dansează cu Ruxandra Racovitza (partenera sa de o viață), Maina Gielgud, Yvette Chauviré, Svetlana Beriozova, Anton Dolin, Reda Sheta, Adam Luders, Jean-Pierre Franchetti, Peggy Lyman, Patrick Dupond, Viktor Rona, Jean-Christophe Paré, Jean Guizerix, Wilfride Piollet, Sandra Giacosa, Brigitte Lefevre, Michael Denard, Louise Bédard, Ghislaine Thesmar etc. A creat mai multe companii de dans (de ex. Nancy, apoi propria companie la Paris), este unul dintre membrii fondatori ai Consiliului Internațional de Dans al UNESCO și inițiatorul festivalului de dans stradal „Dansul la Aix". Coregrafiile sale au intrat în repertoriul operelor din Paris, Lyon, Avignon, Hamburg, Roma, Cardiff, Wuppertaler Tanztheater, Teatrului La Fenice din Veneția, Teatrului Municipal din Sao Paolo, Teatrului „Oleg Danovski" din Constanța etc. Continuă să predea tehnica sa specifică și să transmită stilul său original de dans contemporan sub formă de ateliere și master-class în cadrul unor instituții de prestigiu precum: Conservatorul Național Superior La Villette, l'Ecole de l'Opéra de Paris, Conservatoarele Naționale franceze (Boulogne-Billancourt, Annecy, Chambéry, Rennes etc.). Este Profesor Honoris Causa al Universităţii de Artă din Târgu Mureş. Este autorul volumelor: „Cartea Junglei X" (Teatrul „Ariel" din Târgu Mureș, 2002), „Vânt. Volume. Vectori" (Curtea veche, 2008), „Grafologie pentru Simfonia fantastică" (Editura Liternet). Este decorat cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler (Franța) și Steaua României în grad de Cavaler.