Concert Trio Jezebel la Istanbul, de Ziua Culturii Naționale

Concert Trio Jezebel la Istanbul, de Ziua Culturii Nationale

Duminică, 15 ianuarie 2017, ICR Istanbul sărbătorește Ziua Culturii Naționale printr-un concert omagial adus Mariei Tănase, de către Trio Jezebel. Evenimentul are loc la Grand Pera Emek Salonu.

Trio Jezebel o are ca protagonistă pe Izabela Barbu, care alături de chitariștii Mihai Melinescu și Tudor Anghelescu vor prezenta un concert omagial adus Mariei Tănase, completat cu alte piese românești.

Durata: 80 de minute

Izabela Barbu a devenit un nume cunoscut pe scenele naționale și nu numai, a studiat pianul, pentru a se consacra mai târziu spectacolelor de muzică, poezie, teatru. De curând, Jezebel a cântat pe scena Operei Române, într-un spectacol omagial Maria Tanase. După studii economice și o carieră în sistemul bancar, Izabela Barbu și-a urmat vocația muzicală. Reorientarea i-a fost facilitată de studiile de pian din copilărie și de lecțiile de canto. Interpretează melodii din genuri diferite: de la muzică românească din perioada interbelică, melodii ale Mariei Tănase, la șansonete, ritmuri spaniole şi sud-americane, fadouri, jazz, muzică clasică. În decembrie 2013, Jezebel a cântat pe scena Operei Române, în spectacolul omagial Maria Tănase. Artiștii care vor cânta alături de Izabela Barbu sunt Tudor Anghelescu și Mihai Melinescu, care în formula de duo  au mai colaborat și cu alte reprezentanțe ICR.

Tudor Anghelescu este profesor de chitară, membru al Fundației Române de Chitară Clasică, membru al Asociației de Chitară Transilvania, membru fondator al Asociației Culturale Kitarodia. În anul 2004 a fondat împreună cu Constantin Stanciu, Mihai Melinescu și Ciprian Parghel prima orchestră de Tango din România, susținând numeroase concerte atât în cadrul școlii El Tango, cât și în diverse cluburi de jazz din București. Colaborează cu diverși artiști români din sfera muzicii clasice și a jazz-ului, precum Ruxandra Zamfir, Anca Parghel, Maxim Belciug, Constantin Stanciu, Mihai Melinescu, Ciprian Parghel, Izabela Barbu, Vladimir Pesantez,  Yumika Nozaki. În anul 2002 a cântat cu ocazia împlinirii a 100 de ani de relații diplomatice româno-japoneze în Kanazawa și Tokyo. A cântat de asemenea în Cluj, Brașov, Constanța, Sibiu, Timișoara, iar peste hotare în Germania, Elveția (1999), Marea Britanie (2001), Dubai (2002),  Japonia (2002), Italia (2006, 2007, 2008).  În 2009-2010 a susținut o serie de concerte de tango argentinian în Toulouse, Caen, Dinoze (Franța), Basel (Elveția),  Kehl,  Heidelberg (Germania). În 2010 concertează în cadrul « Semaine culturelle franco - roumaine » la Strasbourg (Franța).

Mihai Melinescu a cântat  de-a lungul carierei cu Anca Parghel, Maxim Belciug, Wladimir Pesantez, Tudor Anghelescu, Marius Moga, What's Up, Cortez, Simona Radu. Chitarist şi backing vocals atât pentru sesiuni de studio, cât şi pentru concerte, acoperă o paletă muzicală vastă de la tango şi muzică latino-americană până la blues şi alternative.

Grand Pera este cel mai nou complex cultural deschis în  Beyoğlu, chiar pe faimosul bulevard pietonal Istiklal. Clădirea s-a aflat câțiva ani în renovări și restaurări complete, fiind o clădire de patrimoniu, datând din secolul al XIX-lea, Cercle d'Orient. Clădirea cuprinde un foyer cu o capacitate de 1.250 metri pătrați, care poate găzdui 600 de persoane, 8 săli de cinema, fiecare cu o capacitate de 800 de persoane, un teatru, cu o capacitate de 150 de locuri și o sală mare de concerte, unde de altfel și Orchestra de Stat din Istanbul susține spectacole  și care are o capacitate de 1.550 de persoane. Fiecare dintre săli se găsește la unul din cele 8 etaje ale clădirii. Recent, au deschis primul muzeu Madame Tussaud din Republica Turcia.