Concert și master classes susținute de Trio Contraste în Israel

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a organizat, în data de 2 mai 2023, la Academia de Muzică și Dans din Ierusalim, un concert de muzică românească contemporană în interpretarea membrilor formației Trio Contraste (Doru Roman – percuție, Ion Bogdan Ștefănescu – flaut și Sorin Petrescu – pian), precum și o serie de master classes, în zilele de 2 și 3 mai, la aceeași Academie.

În deschiderea concertului, directorul ICR Tel Aviv, Martin Salamon a subliniat faptul că Institutul Cultural Român – împreună cu partenerii săi de la Academia de Muzică și Dans de la Ierusalim – au intenționat să organizeze un concert și master classes Trio Contraste în Israel în anul 2021, anul în care Timișoara a fost inițial desemnată să dețină titlul de Capitală Europeană a Culturii. Ulterior, din cauza pandemiei de coronavirus, a fost amânat cu doi ani atât proiectul TimișoaraCapitală Europeană a Culturii, cât și – în mod firesc – prezența Trio Contraste în Israel, ca parte a efortului de promovare, de către ICR, a Timișorii în străinătate.

Doron Kaufmann, profesor la Academia de Muzică și Dans de la Ierusalim, a detaliat conexiunile profesionale și personale pe care le-a creat, în timp, cu artiști din Timișoara, din domeniul muzicii contemporane, prin prezența la festivaluri de profil din România. De asemenea, a explicat publicului israelian prezent în sala de concerte a Academiei de Muzică și Dans faptul că muzica contemporană are rădăcini adânci în România încă din perioada dictaturii comuniste, atunci când artiștii puteau evita cenzura numai prin creația muzicală, exprimarea prin cuvinte sau imagini putând fi oricând suspectată, de către autorități, de prezența unor mesaje subliminale.

Programul concertului a cuprins piese de Violeta Dinescu: Tabu Suite,Constantin Silvestri: Baccanale, Adrian Enescu: Adoramus Te, Remus Georgescu: Cântecul Daciei, Doron Kaufman: And After the Fire (p.a.a.), Adrian Iorgulescu: (De)cadenze, Aurel Stroe: Trei piese pastorale, Dan Dediu: Cartoon Variations on a Theme by Mozart.

Ansamblul a fost fondat în 1983. De atunci, Trio Contraste concertează în toată România și în străinătate. Toți cei trei membri au și o carieră solo, interpretând și muzică clasică, dar, atunci când cântă împreună, scopul lor principal este promovarea muzicii contemporane românești. Majoritatea repertoriului trio-ului a fost dedicată unor importanți compozitori români precum: Anatol Vieru, Aurel Stroe, Myriam Marbé, Ștefan Niculescu, Nicolae Brânduș, Octavian Nemescu, Corneliu Dan Georgescu, Eugen Wendel, Lucian Mețianu, Doina Rotaru, Violeta Dinescu, Maia Ciobanu, Sorin lerescu, Dan Dediu, George Balint, Petru Stoianov, Irinel Anghel, Diana Rotaru etc.

Trio-ul ia parte la numeroase festivaluri internaționale precum East – Vest Amsterdam; Festivalul de muzică contemporană – Huddersfield; Nueva Musica – Bogota; Musicarama – Hong- Kong; Piano Plus Festival – Bamberg și Zeit fur Neue Musik – Bayreuth; Festivalul George Enescu – București; Culture Escape – Elveția; Stockholm New Music – Suedia; Cracovia New Music Festival – Polonia.

Trio-ul este adesea invitat la multe evenimente culturale, înregistrând, de asemenea, pentru Societatea Română de Radio, Deutschlandfunk-Köln, WDR, Société de Musique Contemporaine Lausanne, Bayeriche Rundfunk, Swiss 2.