Sâmbătă 5 noiembrie 2016, orele 20:00
Sala Bizantină a Palatului Béhague
123 rue Saint-Dominique, Paris 75007
Intrare liberă cu rezervare obligatorie la număr de telefon 01 47 05 15 31 sau adresă de e-mail: institut@institut-roumain.org
Institutul Cultural Român de la Paris prezintă, cu ocazia Festivalului Jazzycolors, concertul Transylvanian Jazz susţinut de artistul român Nicolas Simion şi grupul său.
Nicolas Simion este unul dintre puţinii muzicieni români din generaţia sa, care a ramăs credincios jazz-ului românesc şi care a reuşit să-şi găsească drumul în scena jazz-ului contemporan european, ducând mai departe ideile şi experienţa „generaţiei de aur" a jazzului autohton (începută în anii 50-60 prin Jancy Körössy, Richard Oschanitzky, Marius Popp, Dan Mandrilă, Ştefan Berindei, Johnny Răducanu, Eugen Gondi şi mulţi alţii). Identitatea sa artistică aparte, rezultatul a peste 30 de ani muncă, se află la intersecția dintre folclor, muzică clasică și jazz. În anul 2015 Nicolas Simion a primit din parte postului de radio WDR (West Deutsche Rundfunk) "WDR Jazz Preis 2015" pentru categoria "Jazz improvisation" și Premiul Uniunii Compozitorilor din România (UCMR) la categoria Muzica de Jazz pentru lucrarea "Jocul Copiilor" (Children's Game).
Pentru concertul „Transylvanian Jazz" Nicolas Simion a invitat câţiva dintre jazzmanii europeni favoriţi cu care a colaborat în ultimii ani, precum Sorin Romanescu la chitară (România), Toma Radu Dumitriu la pian (România), Martin Gjakonovski la contrabas (Macedonia) si Silvio Morger la baterie (Elveţia).
Nicolas Simion Group impresionează prin bogăția sa armonică. Prin diversitatea calităților muzicienilor și prin experiența fiecăruia, muzica capătă o culoare și o energie specială - sună românește și în același timp universal. Este un jazz cameral unde fiecare voce instrumentală comunică cu ansamblul, iar improvizațiile și elementele etnice specifice acestui cvintet oferă dinamism și spontaneitate compozițiilor.
Festivalul Jazzycolors, aflat la cea de-a 14 editie, este un simbol al cooperării reușite dintre centrele culturale străine din Paris. În jurul unei teme comune - jazz-ul - fiecare institut cultural participant aduce pe scenă artiști cunoscuți sau ce urmează a fi descoperiți de către publicul francez, sub forma unei călătorii prin tendințele de jazz din întreaga lume.
Festivalul Jazzycolors este organizat de FICEP (Forumul Institutelor Culturale Străine din Paris).