Concert Harry Tavitian şi invitaţii săi la Ateneul Român

Sâmbătă, 19 decembrie 2009, de la ora 19.00, la Ateneul Român, un Concert de Crăciun va încheia programul Teach Me Tonight – de la blues la etno-jazz cu Harry Tavitian derulat în acest an de Institutul Cultural Român. În prima parte a concertului, în premieră românească, Ion Baciu Jr. şi Harry Tavitian se vor întâlni pe scena Ateneului într-un recital la două piane. În program: compoziţii ale ambilor pianişti, blues, teme clasice de jazz. În a doua parte, pianistul Harry Tavitian şi percuţionistul Cserey Csaba vor oferi publicului suita de colinde „Christmas Cantata". Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu" şi TVR Cultural.
„La începutul lui 2009 am primit cu interes invitaţia ICR de a face un serial de concerte de jazz. Lucrurile nu erau simple – proiectul era destul de dificil. Colaborarea cu echipa ICR a fost, însă, foarte bună şi, astfel, s-a născut Teach Me Tonight – de la blues la etno-jazz. Am dorit ca împreună cu invitaţii mei din ţară şi străinătate să călăuzim publicul în lumea minunată a jazzului ca fenomen care a marcat muzica secolului 20. Sălile neîncăpătoare de la fiecare concert, atmosfera extraordinară, faptul că ne-am întâlnit cu fanii de jazz dar am câştigat, aşa cum ne-am propus, şi noi adepţi, mă fac să cred că acest proiect este un succes."
Duo-ul Ion Baciu Jr. şi Harry Tavitian s-a reunit pentru prima oară pe scena Radiodifuziunii austriece, cu ocazia Festivalului „hotROMania" organizat de Institutul Cultural Român de la Viena în 2007.

„(…) doi muzicieni de orientări stilistice diferite: avangarda şi blues în cazul lui Harry Tavitian, lirism şi sensibilitate poetică la Ion Baciu Jr. Iniţiativele melodico-ritmice i-au aparţinut în special primului, iar cele armonice mai curând celui de-al doilea." – Virgil Mihaiu, critic de jazz

„Noi doi avem stiluri pianistice complet diferite – eu pe linia lui Thelonious Monk, Ion Baciu Jr. pe linia lui Bill Evans. Când am pornit acest proiect, în anul 2007 am avut nevoie de mult curaj. Acum pot spune că această întâlnire a contrastelor a fost deosebit de stimulatoare pentru amândoi. Ne bucurăm să putem prezenta şi în România această formulă inedită." – Harry Tavitian

În Cantata de Crăciun care va fi prezentată în partea a doua a concertului se întâlnesc colinde (fie arhaice româneşti – unele din ele din colecţia Béla Bartók – fie de tradiţie bizantină, fie armeneşti) cu Negro-Spirituals afro-americane – una din formele muzicale primitive din care jazzul însuşi s-a născut.

„Au fost foarte multe lucruri pentru care eu nu am aşteptat o revoluţie ca să le fac. Pot să spun că sunt un veteran al concertelor de Crăciun (am organizat la Costanţa ani de-a rândul asemenea concerte, primul în 1982) şi al prelucrărilor după colinde (prima am facut-o în 1983). (…) A fost o perioada lungă după 1990 în care n-am mai făcut suite de colinde. Aşa cum s-a întâmplat şi cu bluesul, am spus că făcusem destul înainte de '89. Dar în ultimii ani, am reînceput să fac şi colinde. Alergând după cele pamânteşti, cred că suntem în mare primejdie să uităm de însăşi bucuria marelui praznic al Naşterii Mântuitorului. Şi sper din toată inima ca în concertul de la Ateneu să fim întru împreună prăznuire." – Harry Tavitian

Cantata a apărut la sfârşitul anului trecut pe CD-ul Naşterea, despre care istoricul Roger Griffin scria: „Harry Tavitian e armean născut în Dobrogea, la porţile Orientului. Cserey Csaba e secui născut in Transilvania, la porţile Occidentului. Această lucrare exprimă puterea de a transcende a muzicii în toate tradiţiile şi formele sale".

„Cserey Csaba îmi este un partener foarte drag. Are mult rafinament, sensibilitate, plus un simţ extraordinar al ritmului şi al... umorului" – Harry Tavitian

„Harry e un om foarte interesant, misterios, atras ca şi mine de lumea Orientului. Simt că în jazz mă exprim pe mine însumi şi reuşesc să transmit această emoţie şi publicului. Muzica pe care o fac cu Harry este ceva aparte, ceea ce e chiar esenţa jazzului: spontaneitatea şi trăirea adevărată." – Cserey Csaba

Ascultă aici colinde cu Tavitian & Csaba.

Harry Tavitian s-a născut în anul 1952 la Constanţa într-o familie de armeni. Este absolvent al Academiei de Muzică din Bucureşti. La 17 ani descoperă bluesul. În 1978, la Constanţa, pune bazele grupului Creativ cu care va câştiga în 1980 premiul I pentru debut la Festivalul de Jazz de la Sibiu şi va deveni promotorul jazzului de avangardă în Romania. Tavitian are un stil propriu, inconfundabil, născut din sinteza între free-jazz şi tradiţia spaţiului spiritual căruia îi aparţine. Richard Schuberth spunea: „Harry Tavitian se numără printre pianiştii extraordinari care au iniţiat şi au desăvârşit Noul Jazz Est-European. Începand cu anii '70 el a creat un puternic stil personal şi sincretic, dând naştere unui orizont foarte vast".
Ion Baciu Jr (n. 1959, Iaşi) este absolvent al Conservatorului din Iaşi. De la debut, din 1977 până în 1987 a participat la majoritatea festivalurilor din ţară, în formule proprii, apoi în formaţia saxofonistului Dan Mândrilă. În 1987 a emigrat în Suedia, unde a absovit Academia Regală de Muzică din Stockolm şi a devenit un nume cunoscut publicului de jazz suedez cântând alături de numeroase nume consacrate. În ultimii ani, Ion Baciu jr revine tot mai des pe scena românească şi reprezintă nu de puţine ori jazzul românesc peste hotare.
Cserey Csaba (n. 1958, Gheorgheni) este unul din cei mai inventivi percuţionisti români de jazz. Autodidact, a început să cânte rock progresiv în anii '70. Creator al unui spectacol unic de percuţie solo intitulat "Marşul tobelor", fondator al formaţiilor Mistic şi Trio, este iniţiatorul unei şcoli de percuţie la Satu Mare.

Biletele au fost puse în vânzare la casa de bilete a Ateneului Român (preţ: 34 lei / 40 lei) – tel. 021 315 68 75.