Concert extraordinar Violoncellissimo. Celebrarea Zilei Culturii Naționale la Istanbul

Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbulorganizează, în premieră, în contextul marcării Zilei Culturii Naționale, un concert extraordinar susținut de Ansamblul Violoncellissimo. Evenimentul prinde viață prin implicarea a două instituții importante, și anume, Primăria districtului Atașehir și Centrul Național de Artă Tinerimea Română.

Concertul excepțional va avea loc în data de 14 ianuarie 2020, ora 20.00h, la Centrul Cultural Mustafa Saffet din Atașehir, İstanbul.

Ansamblul Violoncellissimo este condus de marele violoncelist Marin Cazacu, iar componența formației camerale este următoarea:Ștefan Cazacu, Mircea Marian, Radu Sinaci, Ella Bokor, Horațiu Ludușan, Alexandru Totan, Izabela Ghergu, Cornelius Zirbo, Jan Sekaci, Sofia Blându, Eleonora Bordânc, Victor Sandu, Iulian Ochescu și Iulia Bitta.

Violoncellissimo este unul dintre cele mai vestite ansambluri camerale românești din ultimii 15 ani și s-a format la inițiativa renumitului violoncelist și profesor Marin Cazacu, care, alături de actuali şi foşti studenţi ai săi, a deschis astfel un nou drum în promovarea muzicii şi a tinerelor talente din România.

În anul 2001, concertul susținut de Violoncellissimo în cadrul Festivalului Internațional George Enescu s-a bucurat de un mare succes. Șapte ani mai târziu, Violoncellissimo uimea publicul cu un moment muzical fără precedent, când 60 de violonceliști au urcat pe scena Ateneului Român – „un concert demn de cartea recordurilor”, după cum a scris, la acel moment, presa. În data de 26 mai 2013, Marin Cazacu a urcat din nou pe scena Ateneul Român, de această dată într-un concert extraordinar alături de 100 de violonceliști.

În ultimii ani, ansamblul Violoncellissimo a susținut concerte în cadrul unor importante evenimente culturale din România și străinătate, dintre care amintim: Concert cu ocazia aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, Ziua Culturii Naționale, Gala premiilor UNITER şi Hope Concert 2015, 2016, 2107 și 2018, Violoncelissimo la Washington și Bruxelles, în ianuarie 2019.

Programul concertului din data de 14 ianuarie 2020 cuprinde: Johann SchrammelMarch, Georg Friedrich HaendelPassacaglia, Tomaso AlbinoniAdagio, Constantin DimitrescuRomanian Dance,Cornelia Tăutu - Al Fine, Bela Bartok - Romanian Dances, Astor Piazzolla - Oblivion and Libertango, Dimitri SchostakovichWaltz, Romanian Medley, Ramin Djawadi - Game of Thrones,

Luis Fonsi/Radu SinaciDespacito,Wilhelm Kaiser LindemannMambo, Freddie Mercury(arr) - Bohemian Rhapsody , Sabin Păutza( arr.) - The Final Countdown.

Principalul argument în organizarea acestui concert este acela al marcării unui eveniment major de diplomație publică, Ziua Culturii Naționale, iar iniţiativa ICR Istanbul are loc în condiţiile în care, pătrunderea pe piaţa de muzică clasică din Republica Turcia, o piaţă restrânsă şi interesată în primul rând de muzicienii de renume mondial, s-a dovedit a fi o adevărată provocare. Acustica acestei săli de concert este una foarte bună şi se pretează excelent la acest tip de eveniment. Este, totodată, o bună ocazie de a continua un important parteneriat pe care îl are ICR Istanbul, cu un promițător operator cultural pe piața de evenimente din Istanbul, Centrul Cultural Mustafa Saffet din Atașehir, fiind unul dintre cele mai importante puncte pe harta culturală asiatică a Istanbulului.

Prezentul proiect vine în continuarea demersurilor Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul de promovare a muzicienilor români, deopotrivă consacraţi sau aflaţi la început de carieră. Datorită locului unde este situată sala, dar şi renumiților artişti invitaţi, evenimentul va ține loc unei promovări eficiente a culturii şi în mod deosebit a muzicii româneşti în Turcia, aducând un plus de vizibilitate Institutului Cultural Român din Istanbul în peisajul muzical turcesc și marcând, totodată, un moment principal de diplomaţie publică.

Repertoriul Ansamblului Violoncellissimo şi programul ales cuprind creații ale marilor compozitori clasici europeni, plus lucrări românești de impact și alese cu scopul precis al unei afirmări de nivel internațional și care vor introduce audiența în spațiul muzical românesc.

Evenimentul urmăreşte punerea în prim plan a valorilor culturale, a muzicii românești, a interpreților, prin evidenţierea reprezentativităţii culturale şi identitare româneşti, în contextul celebrării Zilei Culturii Naționale.

În egală măsură, ICR Istanbul urmărește și crearea de noi punți pe plan muzical și încurajarea colaborărilor între artiștii celor două țări, România și Turcia.