Concert de muzică populară românească la Palma de Mallorca

Concert de muzica populara romaneasca la Palma de Mallorca

În perioada 19-20 martie 2016, Institutul Cultural Român va organiza la Palma de Mallorca, Spania, în colaborare cu Consulatul General al României la Barcelona, o serie de evenimente culturale dedicate comunității românești din regiune.

Programul cuprinde: un concert de muzică populară românească, susținut de doamna Margareta Clipa care își va lansa noul album intitulat „Pentru joc și voie bună"și un eveniment dedicat copiilor români, constând într-o donație de carte realizată de Biserica Sfântul Gheorghe Nou, lăcaş voievodal al sfinţilor martiri brâncoveni - Bucureşti, către Parohia "Sfântul Evanghelist Luca" din Palma de Mallorca.

Aceste manifestări culturale deosebite au scopul de a promova cultura și tradițiile românești printre imigranții români din Mallorca.

Acest proiect constituie o premieră a Institutului Cultural Român în regiune și are rolul de a menține legătura culturală a comunităților românești semnificative numeric cu țara natală.

În Palma de Mallorca trăiesc și lucrează aproximativ 15.000 de cetățeni români înregistrați oficial, conform datelor Consulatului General al României la Barcelona.

Născută în Bucovina, localitatea Grănicești, județul Suceava, pentru Margareta Clipa viața înseamnă cântec - cântecul celor mulți, care se bucură și care cântă odată cu ea. În cîntecele ei se regăsesc firescul și simplitatea melosului de pură inspirație țărănească moștenită de la vechi rapsozi, dar și teme mai actuale izvorâte din propria existență, cuprinzând cu precădere cântecul de dor, de dragoste, de joc, de nuntă, de înstrăinare precum și cântecul bătrânesc.

Din 1978 pînă în prezent Margareta Clipa a înregistrat albume cu Orchestra „Ciprian Porumbescu" - dirijor George Sîrbu, Orchestra „Mugurelul" din Chișinău - dirijor Ion Dascăl, Orchestra „Folclor" din Chișinău - dirijor Anatol Golomoz, Orchestra „Lăutarii" din Chișinău - dirijor Nicolae Botgros, fiind unul dintre cei mai importanți interpreți români de muzică populară.

Parohia ortodoxă română "Sfântul Evanghelist Luca" din Mallorca îşi desfăşoară activitatea într-o biserică romano-catolică din secolul al XVII-lea, Biserica Mănăstirii Inmaculada Concepcion a Congregaţiei Augustinelor, un spaţiu deosebit de generos, cu o locaţie centrală, uşor accesibil. Parohia şi-a amenajat pentru slujire un iconostas specific ortodox, mobil, precum şi alte obiecte de cult, astfel încât cei care trec pragul bisericii să se regǎseascǎ în tradiţia specific ortodoxǎ.

Foto credit: Wikipedia -  Vizfx - Operă proprie, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11427457