Concert de gală la Conservatorul din Tel Aviv

În data de 12 ianuarie, ICR Tel Aviv, în colaborare cu Ambasada României în Statul Israel și Conservatorul Israelian din Tel Aviv, a organizat un eveniment muzical de excepție, dedicat celebrării Zilei Culturii Naționale, una dintre cele mai importante date din calendarul diplomației publice și culturale, cât și marcării a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Concertul, după un concept semnat de Ethan Schmeisser, actualmente director artistic al Operei Naționale din București, a inclus compoziții de muzică românească clasică și contemporană, în interpretarea sopranelor Shiri Magar și Mirela Grădinaru, alături de baritonii Ionuț Pascu și Sebastian Catană, acompaniați la pian de Ethan Schmeisser.

În deschiderea galei, au luat cuvântul E.S. Radu Ioanid, ambasador al României în Statul Israel, și Martin Salamon, director ICR Tel Aviv.

Ambasadorul Radu Ioanid a subliniat importanța și multiplele beneficii ale aderării României la Uniunea Europeană, începând cu cele din domeniile economic și politic, și continuând cu libera circulație în spațiul UE și accesul studenților români la schimburi academice europene.

Martin Salamon a făcut o trecere în revistă a contextului istoric în baza căruia a fost stabilită oficial Ziua Culturii Naționale în data de 15 ianuarie, care coincide cu data nașterii poetului național al României, Mihai Eminescu. De asemenea, a menționat câteva dintre cele mai importante personalități culturale și academice israeliene de origine română, precum Marcel Iancu, Leon Volovici, Jean Ancel, Reuven Rubin, Rozina Cambos, Nicu Nitai, care au adus o contribuție semnificativă, atât la dezvoltarea culturii române, cât și la construirea societății israeliene și a statului Israel.

Programul muzical al serii a inclus piese ale unor compozitori români cunoscuți, precum Livia Teodorescu-Ciocănea, Tiberiu Brediceanu, Aurel Eliade, George Ștefănescu, George Grigoriu, Richard Stein sau Pascal Bentoiu. Publicul prezent în sala Stricker a Conservatorului din Tel Aviv a fost format atât din membri ai corpului diplomatic acreditat în Israel, precum și din personalități politice, culturale și academice de marcă, jurnaliști locali.

În fața unui public entuziasmat, artiștii, aplaudați la scenă deschisă, au încheiat programul serii cu bine cunoscuta piesă Sanie cu zurgălăi, compusă de Richard Stein.

Celebrarea Zilei Culturii Naționale a continuat la ICR Tel Aviv, în data de 16 ianuarie, cu un eveniment literar de excepție, cu titlul „Eminescu și spiritul Junimii în climatul epocii. Întâlnirea cu Moses Gaster”. Programul va cuprinde prelegeri literare, precum „Întâlnirea lui Eminescu cu Moses Gaster” – prof. univ. dr. Moshe Idel; „Un prieten al lui Eminescu din perioada ieșeană: Hayman Hariton Tiktin” - dr. Lucian Zeev Herșcovici; „O comparație între viziunea eminesciană asupra folclorului și viziunea lui Moses Gaster” – prof. univ. dr. acad. Jean Jacques Ashkenasy; „Junimea și spiritul epocii” – editorul și scriitorul Lucian Vasiliu (intervenție video).