,,Comori muzicale ale României la ceas aniversar”– concert extraordinar la Bruxelles cu ocazia ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI

Pentru a marca Ziua Națională a României la Bruxelles, ICR Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei, organizează concertul de gală ,,Comori muzicale ale României la ceas aniversar”.


Evenimentul va avea loc în data de 22 noiembrie a.c., în splendida sală de concerte a emblematicului Muzeu al Instrumentelor de Muzică, în inima orașului ce găzduiește instituțiile reprezentative ale Uniunii Europene.

ICR Bruxelles propune publicului un concert de miniaturi românești, aducând în atenție atât piese anonime folclorice, cât și lucrări moderne ale unor compozitori celebri, precum George Enescu, Ciprian Porumbescu, Mihail Jora, Grigoraș Dinicu sau Bela Bartok. Programul va fi completat de piese mai puțin întâlnite în programele concertistice actuale, însă de valoare certă, compuse de Hilda Jertea, Felicia Donceanu, Mircea Chiriac, Constantin C. Nottara sau Ion Voicu.

Concertul va fi susținut de doi tineri artiști români cu o relevantă carieră internațională:

Violonistul SABIN LAVINIU PENEA (n.1988) este cu adevărat simbolul tânărului muzician, mereu curios și dinamic. După ce a debutat cu muzica clasică care l-a condus în întreaga Europă, și nu numai, el s-a regăsit recent în stiluri de muzică din ce în ce mai diverse, de la muzica bizantină și otomană la jazz și funk-rock. Sabin combină povestirea cu un repertoriu foarte divers și bogat, aducând muzica țării sale în atenția publicului internațional, dar și condimentând-o cu cele mai variate și încântătoare piese muzicale pe care le-a auzit, învățat și iubit de-a lungul călătoriilor sale.

Din 2022, Sabin Penea cântă pe o vioară Niccolo Gagliano din 1760, din Colecția de Stat Baden-Württember.

ALEXANDRA AMARIEI (n.1988), pianistă și profesoară română, descrisă ca muzician versatil și flexibil, ea se află pe scenă ca solist, muzician de cameră și acompaniator de lied în serii de concerte pe mari scene ale lumii. Din 2019, este profesoară de pian și corepetitoare în Austria.

Concertul se intitulează sugestiv ,,Comori muzicale ale României la ceas aniversar”, atât din perspectiva repertoriului, cât și a artiștilor interpreți – tinere speranțe în peisajul cultural contemporan.

Publicul bruxellez are acces gratuit la concert, în limita locurilor disponibile, în sala de concert a Muzeului Instrumentelor de Muzică (MIM): în inima metropolei Bruxelles, într-un complex format dintr-o parte neoclasică și o clădire Art Nouveau, MIM dispune de o sală de concerte cu 200 de locuri, caracterizată prin atmosfera unui mic amfiteatru grecesc.

Concertul va explora aproape 200 de ani de creații muzicale camerale românești, tinerii muzicieni insistând asupra elementelor care conferă acestor creații o identitate și un fir comun. Artiștii vor contura o imagine a muzicii române, dar și a identității românești în general, o experiență care marchează în cel mai potrivit mod sărbătorirea Zilei Naționale a României.

Programul concertului ,,Comori muzicale ale României la ceas aniversar” :

George Enescu - Balada

Constantin C.Nottara - Siciliana

Anonim - Hora Morii

Bella Bartok - 6 Dansuri românești

Hilda Jerea - Cântul moțului din vale

Felicia Donceanu - Remember

Mihail Jora - Joujoux pour ma dame

Ion Voicu - Dimineața după nuntă

Mircea Chiriac - Serenada

George Enescu - Hora Unirei

Grigoraș Dinicu - Ciocârlia

Ciprian Porumbescu - Balada

Concertul se înscrie în tradiția seriei de evenimente organizate de ICR Bruxelles cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României în Benelux, evenimentul propunându-și să celebreze moștenirea muzicală unică a spațiului cultural românesc, oferind o călătorie peste secole.

ICR Bruxelles continuă astfel seria de proiecte ce promovează excelența culturală românească, fiind un vector esențial al diplomației culturale din spațiul Benelux.