Colocviul „Emil Cioran, gânditor esențial al secolului XX", la ICR Lisabona

Colocviul „Emil Cioran, gânditor esențial al secolului XX“, organizat pe 11 octombrie, de la ora 18.30, de Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona,  va avea loc  în sala de conferințe „Âmbito Cultural“ de la El Corte Inglés din Lisabona și îi va avea ca invitați pe profesorii Ciprian Vălcan de la Universitatea „Tibiscus“din Timişoara, Ricardo Gil Soeiro și Paulo Borges de la Universitatea din Lisabona.

Colocviul „Emil Cioran, gânditor esențial al secolului XX“ este al doilea proiect din seria organizată de Ambasada României în Republica Portugheză împreună cu ICR Lisabona în toamna anului 2019 și care își propune să aducă în atenția publicului portughez opera unor importante personalități culturale românești și să sublinieze impactul pe care aceasta a avut-o în concertul cultural mondial.

În cadrul colocviului, Ciprian Vălcanva va prezenta în limba franceză conferința cu titlul „Cioran sau călăul iluziilor“, iar Ricardo Gil Soeiro și Paulo Borges vor susține în limba portugheză conferințele „Despre plâns și râs: înțelepciunea implacabilă a lui Cioran“ și respectiv „Dorul și nostalgia absolutului la Fernando Pessoa și Emil Cioran“.

Ciprian Vălcan este profesor universitar la Facultatea de Drept a Universităţii „Tibiscus“ din Timişoara, doctor în filosofie al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, doctor în filologie al Universităţii de Vest din Timişoara și doctor în istorie culturală al École Pratique des Hautes Etudes din Paris.Aobţinut licenţa şi masteratul în filosofie la Universitatea Paris IV – Sorbona. A publicat 14 cărţi, precum şisute de studii, interviurişi eseuri traduse în limbile română, maghiară, sârbă, cehă, germană, franceză, engleză, spaniolă, italiană şi portugheză în reviste sau volume colective din Japonia, SUA, Mexic, Columbia, Brazilia, Argentina, Tunisia, Portugalia, Spania, Franţa, Italia, Belgia, Olanda, Germania, Cehia, Serbia, Ungaria, România. A fostprofesor invitat al EPHE din Paris, al Universităţii din Lisabona, al Universităţii din Castellon și al Universităţii L’Orientale din Napoli.

Ricardo Gil Soeiro este doctor în studii literare, titlu obținut la Facultatea de Litere de la Universitatea din Lisabona (FLUL), unde lucrează ca cercetător, în cadrul Centrului de Studii Comparative, dezvoltând studii de literatură comparată, teorie literară și studii post-umaniste. În domeniul eseistic a publicat mai multe lucrări, printre care menționăm: Gramática da Esperança/ Gramatica Speranței (Vega, 2009), Poéticas da Incompletude/ Poetici ale incompletitudinii (Húmus, 2017). În domeniul poeziei a avut un parcurs singular, mult apreciat de critica de specialitate, prin publicarea următoarelor volume: Caligraphia do Espanto/ Caligrafia Uimirii(2010), Labor Inquieto/Muncă neliniștită (2011) sau Da Vida das Marionetas/ Despre viața marionetelor(2012). În 2019, editura portugheză Labirinto/ Labirint i-a publicat cartea Volúpia do Desastre: Notas soltas para Cioran/Voluptatea dezastrului. Note Libere pentru Cioran.

Paulo Alexandre Esteves Borges este profesor, eseist, filozof, poet și scriitor. Din 1988 este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Lisabona și cercetător la Centrul de Filosofie din cadrul aceleiași Universități, unde predă Filosofia religiei, Gândirea orientală, Filosofie și Meditație și Filosofie și Literatură. Este partener fondator și membru al Institutului de Filosofie luso-brazilian, membru corespondent al Academiei Braziliene de Filosofie, membru fondator al APERel - Asociația Portugheză pentru Studiul Religiilor, membru al Consiliului de Administrație al Revistei Lusofone de Știință a Religiilor. În 2017 a primit un doctorat onorific de la Universitatea Tibiscus din Timișoara. Doi ani mai târziu a primit premiul Ibn Arabi Taryumán, acordat de MIAS Latina, pentru cercetările și munca sa în domeniul spiritualității și al dialogului inter-religios, la Avila - Universitatea de Mistică.