CITY SWITCH - Lyon 2011 - FocAR Group (Alina Tudor si Razvan Neagoe)

Grupul artistic roman focAR avut o rezidenta de o luna de zile intr-un container naval plasat in arondismentul 7 al orasului Lyon. Containerul a fost folosit atat ca atelier de lucru cat si ca spatiul expozitional ulterior. Vernisajul expozitiei este eveniment paralel al Bienalei de Arta Contemporana de la Lyon, in cadrul sectiunii Resonances.
Rezidenta artistica numita City Switch (Schimb de orase) este un program de schimb international de artisti intre Franta si Romania. Editia 2011 este organizata de Galeria Roger Tator din Franta si Modernism.ro din Romania.


Artisti: grupul focAR (Alina Tudor si Razvan Neagoe)
Titlul proiectului: Je passé / J'habite / Je vis
Locatie: 1 Quai Claude Bernard, Lyon 7ème, France
Perioada de desfasurare:
Perioada de lucru: 16 august – 16 septembrie 2011
Vernisaj: 16 septembrie, 19h
Nocturna: 16 septembrie, 19h
-in sectiunea Resonances a Bienalei Internationale de Arta Contemporana, Lyon (editia 11)
Expozitie: 17 septembrie – 16 octombrie 2011

Tema artistilor focAR porneste de la conceptul „Lyon-oras turistic, Lyon-oras civic", propunand o reflectare in interior a spatiului exterior, asa cum exista el pentru cei care locuiesc sau viziteaza orasul.

„Amestec placut si civilizat de foarte nou si foarte vechi. Doua notiuni care, paradoxal, supravietuiesc juxtapuse la fel de bine si care se ajuta reciproc. Se pun in valoare.
Linii drepte, linii frante si curbe abundente sau retinute. Repetitie si alternanta. Si secventialitate. Cubul si paralelipipedul devin module. Ferestre-cub, deschideri paralalelipipedice…toate organizate perfect.
In fiecare cub sta un om, la fiecare fereastra este o floare. Om langa om, floare langa floare…cutie langa cutie, cutie in cutie, fereastra, usa si 1,618033.
Constructie imaginara despre un loc si oameni." (Alina Tudor)

Artistii iau in considerare doua tipuri de realitati, orasul vizitatorilor si orasul locuitorilor sai ce coexista fara a se anula unul pe cealalalt, orase pe care le recompun la scara artistica in cadrul rezidentei.

„Pornind de la ideea ca orice loc se defineste prin multimea care il anima, ne aflam in fata unei mixturi de rase si nationalitati pe care turismul o ajuta sa fie cat mai diversa. Astfel omul devine asaltat de oameni, din exterior, care vin si pleaca. Agitatie, ordine si dezordine." (Razvan Neagoe)


Galeria Roger Tator din Lyon, Franta desfasoara un program de schimb international de artisti numit City Switch si colaboreaza cu operatori culturali din Europa de Est pentru implementarea acestuia. Proiectul se adreseaza atat artistilor est-europeni cat si celor francezi, prin invitarea acestora sa lucreze in spatii urbane din Franta si respectiv tara de provenienta. Anul 2010-2011 a insemnat schimb de artisti Franta-Romania. Etapa de la Lyon este organizata de Modernism.ro si are ca artisti invitati grupul roman focAR.

Modernism.ro sustine, promoveaza si expune in online artisti romani contemporani, creativi romani, evenimente culturale de anvergura, proiecte internationale din toate domeniile artei contemporane. Modernism produce, dezvolta si sustine proiecte „offline": proiecte expozitionale („Detaliile incep pasind"), proiecte de mobilitate a artistilor prin parteneriate cu galerii, institutii si evenimente de profil din Europa (Platforma 11, Institute Culturale Romanesti in strainatate, Bienala de la Moscova) si dezvolta in parteneriat rezidente artistice („City Switch 2011").

Grupul artistic focAR format din Alina Tudor si Razvan Neagoe are o bogata experienta expozitionala in domeniile performance, fotografie, video art, instalatii, interventie in spatiu public, arta publica si castigatori ai premiului Uniunii Artistilor Plastici din Romania in 2007.

Organizatori: Galeria Roger Tator Lyon, Modernism.ro Bucuresti
Parteneri: Institutul Cultural Roman din Paris, Roberta Cimetta Fund, Resotainer, Mondrian Restaurant
Parteneri media: Zeppelin Magazine, Radio France International
Detalii
Oana Ionita
Manager de proiect Romania
oana@modernism.ro
004 0730 040 514

Marie Bassano
Responsabil proiect Franta
marie.bassano@rogertator.com
0033 04 78 58 83 12


www.rogertator.com
www.modernism.ro
www.icr.ro/paris
focar.artforclick.com


Articol romana City Switch Partea II