CHIȘINĂU. Turneul Moldovan National Youth Orchestra – 10 ani de emoții

Moldovan National Youth Orchestra (MNYO) începe astăzi, 24 august, seria de concerte în aer liber prin care sărbătorește 10 ani de la înființarea sa.

Organizatorii seriei de evenimente, MNYO împreună cu Institutul Cultural Român “Mihai Eminescu” invită publicul să participe la concertele ce vor avea loc după următorul program:

- 24 august, orele 16.00, curtea Spitalului municipal din Bălți;

- 25 august, orele 19.00, Complex turistic Găgăuz Sofrasi, satul Congaz;

- 29 august, orele 19.00, curtea Spitalului municipal din Cahul;

- 31 august, orele 19.00, de Ziua Limbii Române, Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. În repertoriul abordat se regăsesc lucrări ale compozitorilor Bela Bartok, George Enescu, Dan Dediu, Ludwig van Beethoven și Joseph Haydn. Dirijor și solist trompetist este Andriano Marian, iar solistă violonistă, Dana Efremova.

Toate concertele se vor desfășura în aer liber, pentru a reduce riscul anulării lor ca urmare a unei eventuale evoluții nefavorabile a incidenței transmiterii virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul Republicii Moldova.

Orchestra, înființată în anul 2011, reunește cei mai talentați tineri instrumentiști din Moldova și România. Proiectul își propune să ofere tinerilor muzicieni posibilitatea de a se dezvolta profesional și de a prezenta publicului interpretări artistice valoroase.

Andriano Marian este un trompetist de excepție, dirijor și fondator al Orchestrei Naționale de Tineret a Republicii Moldova. De asemenea, este și fondatorul proiectului de expediție națională și muzică clasică din Republica Moldova „La La Play”, prin care șaisprezece tineri muzicieni vor parcurge peste 5000 de kilometri, vor susține 20 de mini-concerte și vor realiza 32 de materiale media.

Dana Efremova este o binecunoscută violonistă şi cântăreață de operă a Teatrului Național de Operă și Balet Maria Bieșu din Chișinău.


Accesul publicului la evenimente este gratuit și se face cu respectarea măsurilor de siguranță impuse de starea de pandemie.