Centenarul Marii Uniri: Academicianul Ioan-Aurel Pop la British Museum

Joi, 11 octombrie 2018, celebrul muzeu londonez British Museum va găzdui, în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Londra, o conferință susținută de istoricul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.

În cadrul prezentării sale, intitulate „Înfăptuirea României Mari: o călătorie de 100 de ani”, reputatul istoric va radiografia cea mai importantă pagină din istoria României - anul 1918, analizând evenimentele majore ce au definit istoria țării noastre și a lumii în decursul ultimului secol. Evenimentul, menit să celebreze Centenarul Marii Uniri, va fi prefațat de către ES Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra și Jonathan Williams, directorul adjunct al British Museum, care vor adresa câteva cuvinte de bun venit.

Cu acest prilej, cei prezenți vor putea viziona, în atriumul muzeului, expoziția „Românii și Marele Război”, cuprinzând o selecție de 23 de panouri ce conţin fotografii şi texte privind parcursul ţării noastre în Primul Război Mondial. Proiectul expozițional a mai fost prezentat la National Army Museum din Londra, în iunie-iulie 2018.

Fondat în anul 1753, British Museum este unul dintre cele mai mari, vechi și renumite muzee, cu o colecție de peste 13 milioane de obiecte din întreaga lume. În același timp, muzeul este cel mai frecventat obiectiv turistic din captala britanică, atrăgând anual peste 5 milioane de vizitatori.

Ioan-Aurel Pop este președintele Academiei Române, profesor universitar și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, autor și coautor a peste șaptezeci de cărți, tratate și manuale și a peste cinci sute de studii și articole, Doctor Honoris Causa al universităților din Alba Iulia, Timișoara, Oradea, Cahul, Galați, Sibiu, Târgu Mureș, Universitatea de Stat din Chișinău, Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chișinău. Este membru titular al Academiei Europene de Știință și Artă de la Salzburg, al Academiei Naționale Virgiliene din Mantova (Italia) și membru corespondent al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere din Paris. A activat ca director al Institutului Cultural Român din New York (SUA) și al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția (Italia). Este director al Centrului de Studii Transilvane din cadrul Academiei Române.

Pentru mai multe detalii despre acest proiect și programul ICR Londra, vă invităm să vizitaț iwww.icr-london.co.uk  și https://www.facebook.com/ICRLondon/