Cello Expansion 2023, concert de pian și violoncel la Viena

ICR Viena prezintă pe 7 martie, la 19.30, concertul Cello Expansion 2023, menit să pună în lumină creaţia unora dintre cele mai cunoscute compozitoare de muzică pentru violoncel și pian. Cu această ocazie, tânăra pianistă româncă de succes internațional, Adela Liculescu concertează alături de violoncelistul Peter Hudler.

Locație: Bank Austria Salon im Alten Rathaus Wien, Wipplingerstraße 8, 1010 Vienna, Austria

O seară de muzică de cameră dedicată femeilor compozitoare ce au contribuit prin creațiile lor la modelarea istoriei culturale europene și care, în ciuda realizărilor lor pe scena muzicală și în societate, au fost excluse din canon și/sau împiedicate de circumstanțe să compună.

Program:

Nadia Boulanger (1887 - 1979): 3 piese pentru violoncel și pian

Clara Schumann (1819 - 1896): 3 romanze op. 22 (ar. pentru violoncel și pian)

Kaija Saariaho (*1957) : Sept Papillons pentru violoncel solo

Lilli Boulanger (1893 - 1918): D'un soir triste (versiune pentru violoncel și pian)

Rita Strohl: (1865-1941): Sonate Dramatique "Titus et Bérénice" pentru violoncel și pian

Adela Liculescu este studentă a Universităţii de Muzică şi Artă din Viena, sub coordonarea profesorului Martin Hughes. În noiembrie 2015 pianista a câştigat premiul 1 la concursul Bösendorfer din Viena. Totodată, Adela Liculescu a câştigat premiul 5 şi premiul special „Molly Joó-Máthé“ la a 14-a ediţie a International „Beethoven“ Piano Competition (Viena 2013), premiul 1 la „Elena Rombro-Stepanow“ Klavierwettbewerb (Viena 2012) și multe alte premii în țară. Adela a susținut recitaluri la Londra (Saint Martin-in-the-Fields), München (Gasteig Philharmonie), Vienna (Musikverein, Imperial, Bösendorfer-Saal im Mozart-Haus, Beethoven-Haus), București (Ateneul Român, Muzeul George Enescu). Ca urmare a premiului pentru cel mai bine clasificat pianist român la Concursul Internațional „George Enescu” București 2014, a fost invitată să fie solista Concursului Internațional de Dirijat „Jeunesses Musicales” București 2015. Adela Liculescu este câștigătoarea Concursului „Prix du Piano” de la Berna (februarie 2018), un concurs unic în lume. Pianista Adela Liculescu a debutat în 2018 la Musikverein din Viena, iar în mai 2018, a interpretat „Concertul nr. 5 pentru pian și orchestră” în Mi bemol major, „Imperialul” de Beethoven la Filarmonica din Sankt Petersburg împreună cu Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Sankt Petersburg. Tot începând cu 2018 Adela Liculescu este artist oficial Bösendorfer. De asemenea, este bursieră a Academiei de Muzică din Liechtenstein.

Peter Hudler este absolvent al Mozarteum Salzburg, unde a absolvit un masterul în muzică în 2008 și studiile doctorale în 2009. A colaborat cu Antonio Meneses, Enrico Dindo și Thomas Riebl. Originar din Viena, Peter s-a dedicat în primul rând muzicii de cameră, repertoriului solo dar nu se teme să se aventureze și în alte genuri și să colaboreze cu muzicieni din mai multe stiluri muzicel. A cântat ca violoncelist și violoncelist solo în diverse ansambluri de cameră din Norvegia, Irlanda și Danemarca. Experiența sa orchestrală este la fel de eclectică și include concerte cu Camerata Salzburg, Mozarteum Orchester Salzburg, Tonkünstler Niederösterreich, Le Concert Olympique și cu Opera de Stat din Viena.