Caravana cu povești a ajuns la peste 1000 de copii din Maramureșul istoric

Caravana cu povesti a ajuns la peste 1000 de copii din Maramuresul istoric

Timp de o săptămână, în salba de sate a Maramureșului istoric au avut loc acțiuni culturale destinate comunității românești de dincolo de Tisa, parte a Caravanei cu povești, aflată la cea de-a doua ediție. Peste 1000 de copii din Apșa de Jos, Strâmtura, Cărbunești, Topcina și Slatina au asistat la piesele de teatru puse în scenă de actorul și regizorul Claudiu Pintican, directorul Teatrului Independent ARARAT din Baia Mare,alături de care au interpretat actorii Ruxandra-Georgeta Cătricicău, Aurora Prodan, Sanda-Mirela Savolszky-Florea și Camelia Strat.

Luni, 15 mai 2017, a avut loc premiera absolută a piesei Soacra cu Trei Nurori în Apșa de jos unde au participat peste 450 de tineri etnici români. Ziua de marți a fost destinată comunității românești din Strâmtura, într-o școală în care, deși nu există sală de festivități, peste 150 de copii și profesori de origine română au putut gusta reprezentația de teatru realizată pe holul instituției de învățământ. A treia zi a găsit Caravana cu povești în Cărbunești, acolo unde delegațiile de la București și Baia Mare au găsit un public deosebit care a apreciat inițiativa Institutului Cultural Român. A patra zi, comunitatea vizitată a fost cea din Topcina, unde în jur de 150 de copii și cadre didactice au asistat la spectacol. Ziua de vineri a fost dedicata comunității din Slatina ce a asistat la un regal eminescian „Pe mine mie … reda-mă”, interpretat de Claudiu Pintican.

Seria de evenimente dedicate comunității românești din Maramureșul istoric s-a încheiat duminică, 21 mai, cu un concert original, o fusiune între folclorul românesc tradițional și muzica funk, susținut de basarabenii Alex Calancea Band & GUZ la Slatina în sala de festivități a Complexului Diana și dedicat întregii comunități românești din Transcarpatia. La concert au fost prezenți autorități locale, reprezentanți ai comunității românești din Maramureșul istoric, precum ucraineni interesați de eveniment.

Pe tot parcursul Caravanei cu povești, delegația ICR de asistența Consulatului României la Slatina (Solotvino), condusă de Consulul Gabriel Nicola.

Intrarea a fost gratuită pentru toate evenimentele desfășurate în cadrul proiectului „Caravana cu povești în Maramureșul istoric, a doua ediție”, inițiat și finanțat de către Direcția Românii din Afara Granițelor din cadrul Institutului Cultural Român în parteneriat cuUniunea Regională a Românilor din Transcarpatia „Dacia”.

Tot cu acest prilej s-au purtat discuții fructuoase privind proiectele culturale comune cu autoritățile raionale de la Teceu și cu cele regionale de la Ujgorod.