ICR Madrid susține participarea artistului român Călin Segal la Technarte Bilbao 2025, unde își va prezenta proiectul „Sculptural Storage Format - Binary Deconstruction”, o metodologie care îmbină arta și tehnologia informației pentru a aborda natura efemeră a memoriei în era digitală (https://technarte.org/en/the-conference/)
Este vorba despre un eveniment care combină arta cu tehnologia şi la care participă artiști din peste 10 ţări şi membri ai clusterului EUNIC Madrid.
Data: 16 mai 2025
Locul: Palacio Euskalduna din orașul Bilbao
Technarte se desfășoară pe parcursul unei zile intense, care celebrează creativitatea și capacitatea de inovare în lumea artei și tehnologiei, prin conferințe, spectacole audiovizuale și instalații artistice interactive, în Palacio Euskalduna din orașul basc Bilbao. Evenimentul oferă un program bine pus la punct de artiști și experți în tehnologie din întreaga lume, care prezintă lucrări și proiecte ce redefinesc scena artei contemporane, explorând noi frontiere creative și provocând limitele tradiționale ale artei. Manifestarea a luat ființă în 2006, ca bază a Conferinței Internaționale de Artă și Tehnologie care îi poartă numele. De la începuturile sale, Technarte a jucat un rol decisiv în descoperirea și sprijinirea artiștilor care explorează intersecțiile dintre artă, știință și tehnologie.
Călin Segal (https://technarte.org/en/the-conference/calin-segal/) este un artist multidisciplinar și designer român stabilit la Paris. A studiat la Școala de Arte D. Cuclin din orașul său natal Galați și ulterior a urmat cursurile Ecole Speciale D'architecture din Paris. În timpul studiilor s-a specializat în producția robotizată și design digital. A urmat o cale de cercetare autodidactă în arta interactivă și generativă. A co-fondat colectivul In-Dialog, un studio multidisciplinar de cercetare și dezvoltare care explorează intersecția dintre artă, tehnologie și design.
Artistul este implicat activ în toate aspectele procesului creativ, de la concept la implementare. Competențele sale variază de la design și artizanat la codare și modelare 3D. Deși se află la începutul carierei, Călin Segal a realizat deja o serie de proiecte provocatoare, inclusiv pavilionul interactiv „Digital Mental Transposition”, care a fost creat pentru Noui Blach Paris 2018 și expus la Park de la Villette. De asemenea, el a co-creat „Path to Heaven”, care a fost prezentat ca parte a unei rezidențe la Fundația Enric Miralles din Barcelona 2020. Alte proiecte notabile includ experiența VR „Planet LEV”, creată în parteneriat cu festivalul de artă LEV și prezentată la festivalul LEV - Matadero din Madrid în 2021.
***
Clusterul EUNIC Madrid funcționează din 2008, când a fost înființat de Alianța Franceză, British Council, Centrul Ceh din Madrid, Forumul Cultural Austriac, Institutul Goethe, Institutul Francez, Institutul Cultural Român, Institutul Iberoamerican din Finlanda și Institutul Italian, cu scopul de a organiza proiecte culturale orientate spre problemele sociale actuale și de a crea un spațiu de reflecție asupra culturii, în favoarea unei culturi vii, tolerante și deschise în Spania, Europa și în lume. Din 2022 EUNIC Madrid funcționează în baza unei noi strategii multianuale, cu noi obiective. Reprezentanța de la Madrid este membru fondator și a deținut președinția în două rânduri, luând parte la majoritatea proiectelor desfășurate, în parteneriat, de membrii EUNIC Madrid și organisme publice și private din Spania.
Organizatorii își propun sa creeze experiențe inovatoare, transformând tehnologia în emoții și orice spațiu într-un spectacol în sine, organizând două conferințe anuale, la Bilbao și Los Angeles, care au devenit un punct de referință pentru artiștii și cei care lucrează în domeniul tehnologiei în întreaga lume. Se organizează dezbateri și ateliere susținute de artiști de marcă.
Clădirea emblematică Palacio Euskalduna va găzdui cea de-a 17-a ediție a acestui eveniment de pionierat în cadrul căruia specialiști din întreaga lume prezintă cele mai recente tendințe din panorama artistico-științifico-tehnologică, propunând lucrări de artă și proiecte în care tehnologia este limbajul, instrumentul și inspirația lor.
Vorbitorii vor aborda o gamă largă de subiecte legate de artă și tehnologie, printre care inteligența artificială în artă, arte în medii virtuale și realitate augmentată, imprimarea 3D în artă și modă, sonificarea datelor și dansul, etica artei și a tehnologiei.
Artiștii care participă anul acesta, pe lângă Călin Segal, sunt Kenneth Lambert, artist de date (Sydney, Australia), Xin Wen & JJ Agcaoili, artiști, designeri și ingineri (Londra, Regatul Unit), Kate Reed, designer vestimentar (Boston, SUA), Enrico Dorigatti, artist sonor (Trento, Italia), Flavia Mazzanti, artist multimedia (Viena, Austria), Andrea Rassell, nanoartist și regizor (Perth, Australia), Tatsuru Arai, compozitor și artist sonor/visual (Berlin, Germania), Cora Gasparotti, coregraf digital (Roma, Italia), Seph Li, artist multimedia (Londra, Regatul Unit), Dominika Sobolewska, cercetător și curator al culturii new media (Wroclaw, Polonia)