Bursele „Constantin Brâncuşi” - 2008

Artiştii plastici Iuliana Vîlsan şi Bogdan Pelmuş sunt câştigătorii burselor „Constantin Brâncuşi" acordate de Institutul Cultural Român la Cité Internationale des Arts din Paris în acest an.
Iuliana Vîlsan
, artist vizual, a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti (1995) şi Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, secţia pictură (2000). A realizat decoruri, costume, pictură şi instalaţii pentru mai multe spectacole din ţară şi din străinătate. Palmaresul său include premii la festivaluri internaţionale, precum şi o nominalizare la Gala premiilor Uniter 2006 pentru cea mai bună scenografie (spectacolul Livada de vişini, Teatrul Naţional Târgu Mureş). Este fondatoare a galeriei De Interese (2001). Lucrările ei se află în colecţii private din Danemarca, Germania, Franţa, Italia, Suedia şi România.
Bogdan Pelmuş
, artist vizual, este absolvent al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, secţia pictură (1999). A fost distins cu Premiile I la Concursul Naţional de pictură pentru tineri artişti – Fundaţia « Arte e Arta », Bucureşti (2005) şi la Concursul tinerilor artişti, Galeria Dominus, Bucureşti (1998). Membru fondator al grupului Hibrid, împreună cu Theo Pelmuş, Ştefan Tiron şi Andrei Ciubotaru (2003) şi al grupului Sursa, împreună cu Maria-Magdalena Pelmuş şi Florina Niţă (2001). Este prezent în colecţii particulare din România, Suedia, Italia, Bulgaria, Macedonia şi Danemarca.
Din comisia de jurizare au făcut parte Teodor Moraru
, Marcel Bunea şi Gheorghe Vida.
Bursele „Constantin Brâncuşi", iniţiate de ICR în 2005, îşi propun să le ofere plasticienilor români ocazia de a lucra într-un mediu artistic internaţional. Programul se adresează profesioniştilor cu performanţe recunoscute în domeniu, indiferent de vârstă. Bursierii sunt găzduiţi, timp de trei luni, la atelierul contractat de statul român la Cité Internationale des Arts din Paris şi dispun de o sumă pentru cheltuielile de întreţinere, materiale şi transport. Până acum, burse „Constantin Brâncuşi" au mai fost acordate artistelor Suzana Fântânariu, Ana Bănică, Anca Anghel Coller
şi Stela Lie
Amintim că tot la Cité Internationale des Arts din Paris vor mai fi prezenţi în acest an compozitorul Nicolae Brînduş
şi violoncelista Laura Buruiană, beneficiari ai burselor „George Enescu" acordate de ICR (www.icr.ro/burse_enescu).

Contact media : Serviciul de Presă al ICR, tel. 031 7100 622, email : biroul.presa @ icr.ro