Bucurii pentru copii: Sărbătorirea Zilei Internaționale a Copilului și a Zilei Internaționale a Mediului, la Bruxelles

Pentru sărbătorirea Zilei Internaționale a Copilului (1 iunie) și a Zilei Internaționale a Mediului (5 iunie), Institutul Cultural Român de la Bruxelles, în colaborare cu Bibliotecile publice din Jette  și Anderlecht, organizează proiectul ‘Bucurii pentru copii: lansare de carte și workshop de bandă desenată’.


Proiectul cuprinde două evenimente educative, cu activități culturale ludice, dedicate copiilor și adolescenților din Belgia. Aceștia vor avea ocazia să învățe să protejeze mediul înconjurător, respectiv să cunoască mai bine tradițiile și istoria României, în cadrul următoarelor acțiuni:

* Lansarea de carte ‘Stejărel prinde rădăcini’ și piesa de teatru cu același nume, urmate de o discuție cu autoarea Anamaria Olaru și de o activitate de bricolaj – 1 iunie, ora 14:30, Biblioteca din Jette;

*‘Discover Romania through Comic Strips’ – Mihai Ionuț Grăjdeanu: workshop de bandă desenată pentru copii și adolescenți – 15 iunie, ora 10:30, Biblioteca din Anderlecht.

*Lansarea cărții pentru copii ‘Stejărel prinde rădăcini’ (în limbile engleză și română)

Evenimentul accentuează importanța activităților culturale creative de la vârste fragede, incluzând o lansare de carte pentru copii, o piesă de teatru ce transpune cartea, o discuție educativă cu autoarea și un atelier de bricolaj, prin care copiii vor fi încurajați să se apropie cât mai mult de natură și să o protejeze.

‘Stejărel prinde rădăcini’ de Anamaria Olaru este o poveste pentru copiii de la 4 la 12 ani, despre un stejar care devine puternic, învățând să facă față schimbărilor. Scopul cărții este de a-i învăța pe copii despre reziliență și despre cum să-și înfrunte temerile, acordând atenție naturii și modului în care aceasta se confruntă cu schimbările ei periodice.

Cartea este publicată în limbile română și engleză la editura Cartemma, în colaborare cu Anamaria Hărănguș- coordonator Biblioteca Prichindeilor din Belgia, Prințesa urbană, autoare și blogger (printesaurbana.ro), Maria Răducu- profesor de biologie, Marie Phillips- consilier integrativ și psihoterapeut, Stefanie Vannieuwenhove – ecopedagog și CNB - Cercles des Naturalistes de Belgique.

Autoarea acestei cărți, Anamaria Olaru, fiică de diplomați români, a studiat și s-a format profesional în Belgia.

În prezent, Anamaria Olaru este forța motrice din spatele colecțiilor românești de carte ale bibliotecilor publice flamande din Bruxelles, coordonând secțiile aferente și organizând totodată evenimente și workshop-uri cu și pentru copii, în cadrul Școlii Europene nr 4 Laeken și al Asociației ‘Spoken’, folosind, cu aceste ocazii, metode pedagogice moderne și interactive, metode de învățare a limbii engleze și de dobândire de cunoștințe despre natură și mediul înconjurător.

Cartea va fi prezentată publicului de autoare, inclusiv sub forma unei piese de teatru în interpretarea Dianei Oancea și Ameliei Van Noten. La sfărșitul piesei de teatru, copiii vor fi invitați la un atelier de bricolaj, în cadrul căruia vor realiza copăcei și frunze de stejar din lut.

După ce am devenit mamă, scopul meu în viață s-a schimbat radical. Cu 12 ani de experiență în comunicare, am decis să-mi reorientez energia spre a îndemna tânăra generație să citească și să cunoască cât mai multe despre mediul înconjurător. (...) Dragostea pentru cărți și natură, de la o vârstă fragedă, va dezvolta o busolă interioară pe care copiii noștri se pot baza întotdeauna atunci când se simt confuzi sau pierduți. Ca părinte, vă recomand să citiți această carte, să vă informați și să oferiți copilului dumneavoastră șansa de a se îndrăgosti de natură și de cărți cât mai curând posibil.“(Anamaria Olaru)

*‘Discover Romania through Comic Strips: a cultural trip’ – Workshop de bandă desenată, cu artistul Mihai Ionuț Grăjdeanu, în limbile română și engleză

Mihai I. Grăjdeanu, autor și profesor de benzi desenate, va prezenta metode creative prin care literatura și istoria țării noastre vor deveni accesibile copiilor și adolescenților. Participanții - elevi de origine română sau care învață limba română, studenți la artă, copii sau adolescenți interesați de bandă desenată - vor învăța să spună povești în imagini și vor descoperi tainele realizării unei benzi desenate: de la pașii necesari pentru a crea o fâșie sau o pagină BD, până la realizarea propriei reviste sau cărți.

Atelierul va ilustra istoria și tradițiile românești, promovând patrimoniul cultural din țara noastră și conturând o punte între creativitatea artistică românească și cea belgiană.

Dacă în România domeniul BD este relativ la început, în Belgia, banda desenată are o tradiție de 100 de ani, de la crearea celebrului personaj Tintin de renumitul desenator Georges Rémi, cunoscut sub numele de Hergé. De asemenea, Festivalurile de Bandă Desenată sunt foarte apreciate, cel mai cunoscut fiind Festivalul de la Bruxelles, care se bucură anual de prezența a peste 100.000 de vizitatori.

Deși banda desenată românească are o istorie proprie, aceasta este insuficient cunoscută de publicul belgian şi internaţional. Tinerii artişti români aduc un suflu nou care conectează tehnicile moderne de lucru cu elementele tradiţionale, meritând toată recunoașterea internațională.

Mihai Ionuț Grăjdeanu (n. 1987), autor prolific de bandă desenată și romane grafice, a inițiat multiple proiecte editoriale, precum „Legendele Dacilor”, ,,Comics Didactic" și „BD HISTORIA Benzi Desenate Istorice”. În 2017, a reprezentat România la Salonul de Benzi Desenate din Veles, Macedonia, unde a primit Premiul organizatorilor. Susține numeroase ateliere de benzi desenate în cadrul festivalelor, în școli, muzee și teatre din România și străinătate.

Reamintim faptul că ICR Bruxelles a organizat în 2022, la Galeria ICR Bruxelles, o expoziție de bandă desenată, semnată de artistul plastic Mihai Ionuț Grăjdeanu, cu ocazia „Anului Caragiale”, la sărbătorirea a 170 de ani de la naștere și 110 ani de la trecerea în neființă a marelui dramaturg. Expoziția de bandă desenată a prezentat piesa de teatru „O scrisoare pierdută”, în limbile română și franceză, publicată în premieră în România în variantă BD. Expoziția a fost vizitată de reprezentanți ai unor importante biblioteci din Bruxelles, în urma acestor vizite punându-se bazele unei colaborări în cadrul căreia au luat naștere și alte evenimente: itinerarea expoziției la Biblioteca Berchem – Saint Agathe, Biblioteca Laeken și Biblioteca Jette, precum și actualul proiect cu cele două componente.

Prin acest eveniment dedicat literaturii pentru copii și celei de-a noua arte, ICR Bruxelles contribuie la vizibilitatea creatorilor din România. Atât Anamaria Olaru, cât și Mihai Ionuț Grăjdeanu îmbină latura artistică cu cea educativă, aducând cultura mai aproape de tinerele generații și accentuând importanța dezvoltării creativității de la vârste fragede.

Sărbătorirea Zilei Internaționale a Copilului și a Zilei Internaționale a Mediului printr-un proiect de diplomație publică și culturală, desfășurat în cadrul unei biblioteci foarte importante din Bruxelles, are misiunea de a sublinia relevanța educației și de a aduce bucurie atât copiilor și adolescenților care urmează cursuri de limbă, cultură și civilizaţie române la școli din Belgia, cât și părinților acestora.