București, orașul în matricea otoman-orientală - vernisaj virtual la Istanbul

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul invită publicul iubitor de artă contemporană și arhitectură să urmărească în perioada 2-8 august 2021, pe pagina sa de facebook și canalul youtube, prezentarea virtuală a unei expoziții unice, inedite, cu titlul ”București – orașul în matricea otoman orientală”.

Expoziția are ca temă centrală influențele otomane în arhitectura Bucureștiului, o expoziție realizată de arhitectul Constantin Dan Lăcătuș și arh. Ionel Motoc, curator Cătălin D. Constantin.

Filmul, tradus și subtitrat în limba turcă, are o durată de aproximativ 30 de minute și este realizat exclusiv pentru ICR Istanbul, de Peter Pan Art SRL.

Expoziția ”București – orașul în matricea otoman orientală” a fost prezentată la Istanbul, în primăvara anului 2019, în spațiul expozițional Kuçuk Mustafa Pașa Hamam, o expoziție eveniment, cu un impresionant succes mediatic.

Proiectul expozițional urmărește evidențierea evoluțiilor arhitectonice ale Bucureștiului, a influențelor sau a suprapunerilor unor elemente foarte diferite, din epoci diferite, pe o matrice inițială impusă istoric și cultural. Expoziția este o adevărată premieră, atât din perspectiva unicității temei, cât și a modului de realizare a acesteia – colajul, care exprimă în maniera cea mai artistică și expresivă suprapunerile influențelor arhitecturale.

Pasionații de arhitectură și de artă contemporană vor avea bucuria de a (re)descoperi detalii otomane în arhitectura Bucureștiului, influențe care exemplifică maniera în care s-a format și a evoluat Capitala.

Arh. Constantin Dan Lăcătuș este specialist în domeniile restaurare arhitectură, inginerie-consolidare și restaurare structuri istorice. A fost implicat în urmărirea și coordonarea restaurării unora dintre cele mai importante clădiri de patrimoniu din România. Arh. Constantin Dan Lăcătuș semnează frecvent și articole despre restaurarea clădirilor de patrimoniu, critică de artă și antropologie în publicații de specialitate. Arh. Dan Lăcătuș este redactor șef al revistei "AXA-Spațiul construit" - articole, critică de artă, istoria arhitecturii, tehnici de restaurare, realizând, de asemenea, și ilustrații și coperți de carte.

Conf. dr. dr. Cătălin D. Constantin este editor de carte și predă cursuri de etnologie și antropologie vizuală la Universitatea București. A coordonat mai multe colecții de beletristică și a editat numeroase cărți de fotografie dedicate patrimoniului cultural românesc.

Evenimentul readus în atenția publicului turcesc urmărește reliefarea influențelor otomane și orientale din arhitectura Bucureștiului, prezentarea și promovarea patrimoniului românesc, ca parte din patrimoniul european și universal.