BRUXELLES. Sculptorul Marian Sava, în cadrul „Prezențelor culturale românești în Benelux”

Seria de evenimente virtuale intitulată „Prezențe culturale românești în Benelux”, lansată recent de ICR Bruxelles, continuă cu un nou film dedicat sculptorului Marian Sava. Lansarea va avea loc miercuri, 28 aprilie, pe canalele de comunicare ale reprezentanței. Atât prin formatul scenariului său, cât și prin imaginile ce ilustrează parcursul artistic al sculptorului român, dar mai ales prin mărturiile unor cunoscuți critici de artă din Belgia, Franța, Luxemburg sau din România, filmul constituie o premieră fiind, dincolo de valoarea sa documentară sau estetică, o excelentă ocazie de a cunoaște și promova operele creatorilor români prezenți în spațiul Benelux.

Curatorul expoziției și autorul acestei prezentări virtuale a operelor semnate de sculptorul român Marian Sava esteJan de Maere, critic de artă și profesor de istoria artei la Vrije Universiteit Brussel:„Îl cunosc pe Marian Sava de mulți ani și consider că este un artist onest, cineva care caută acel diapazon secret născut din natura atemporală și îl transpune în raportul său cu materia sculptată”, a spus Jan de Maere în acest film.

„Sculptura înseamnă pentru mine pasiune, creație, forță, dar și sensibilitate... Am încercat diverse materiale: pământul, ipsosul, marmura, granitul sau bronzul, dar întâlnirea cu marmura m-a electrizat. În Belgia, am descoperit marmura neagră, un material ce se metamorfozează, în toată splendoarea sa de un negru profund, pur, strălucitor, ca o oglindă de o rară frumusețe... Pe suprafața majorității sculpturilor mele veți observa multiple striații. Acestea sunt semne prin care eu imortalizez undele invizibile ochiului, dar existente în tot universul și pe care eu le numesc „Vibrații în 3D”, amprenta mea personală. Sunt fericit și onorat să prezint sculpturile mele în acest film realizat de Institutul Cultural Român de la Bruxelles, o expoziție virtuală curatoriată de istoricul de artă Jan de Maere”,mărturisește Marian Sava.

Dan Basarab Nanu, managerul Muzeului de Artă Vizuală din Galați, remarca, într-un interviu realizat în anul 2018, cu ocazia expoziției personale a sculptorului: „Marian Sava m-a impresionat prin acuratețea detaliului și prin capacitatea de a gândi profund fiecare lucrare... Marmura este ca valul Dunării pentru el, ea cântă. Este fabulos. Artistul se autodefinește ca fiind omul vibrațiilor. Marian Sava, prin marmură, face acest material să cânte. Eu cred că Marian Sava nu a plecat, de fapt, niciodată din România, pentru că el nu putea să creeze aceste opere dacă nu își păstra rădăcinile românești, profund asumate. Nu putea să se gândească la Dunăre, dacă nu conștientiza faptul că el aparține spațiului dunărean. Nu putea să se gândească la nai, dacă nu și-ar fi adus aminte de rădăcinile spirituale ale românilor.”

Criticul de artă Colette Bertot sublinia, în 2008, faptul că Marian Sava „abordează, în felul său foarte nuanțat, arta abstractă, fără să penduleze către latura sa pură și inflexibilă. El trece, cu delicatețe, de la stricta imagine a unui subiect, la realizarea formelor stilizate. Marian Sava face piatra să cânte”.

Evenimentele din seria „Prezențe culturale românești în Benelux” au debutat în anul 2020, la inițiativa echipei ICR Bruxelles, cu două documentare deosebit de apreciate de public, avându-i ca invitați pe Maurice Van der Speeten și Jan Willem Bos, doi dintre partenerii de prestigiu ai reprezentanței. Lansate anul trecut, în marja Zilei Naționale a României, aceste prime episoade au pus în valoare participările românești din cadrul unor evenimente înscrise în agenda culturală din spațiul Benelux, participări menite perenității și care vorbesc despre creativitate, relevanță și despre valoarea artei contemporane românești la nivel internațional, o lungă perioadă de acum înainte. Evenimentele se înscriu în strategia ICR Bruxelles de promovare a artiștilor români care trăiesc și creează în Benelux, în continuarea prezenței românești de la cea de a 27-a ediție a Festivalului Internațional de Arte Europalia.

„Prezențe culturale românești în Benelux” va continua la ICR Bruxelles cu noi materiale video de prezentare a activității creatorilor români ce își desfășoară activitatea în Benelux.

***

Marian Sava (n.1950, la Galați – România) a studiat la Académie Royale des Beaux-Arts, Bruxelles, Belgia. Trăiește în Belgia și se bucură de o carieră internațională. După terminarea studiilor, sculptorul român Marian Sava începe o perioadă de cercetări personale în atelierul său din Bruxelles. Lucrează cu pământ, rășini, bronz, piatră albastră și marmură. El testează cu răbdare diverse materiale și tehnici. Lucrând cu marmură neagră belgiană, constată cât de captivat este de acest material. Din 2016, este membru al Cercle Royal Gaulois Artistique et Littéraire din Bruxelles, și a primit diploma de excelență, în 2010, la Bienala de Artă Contemporană Artoteque, de la Londra. Din 2004, este Cavaler al Academiei Internaționale „Greci Marino” din Italia. În 1999, a primit Premiul I la Salonul de la Cannes și Premiul președintelui Salonului de Printemps, Lyon, Franța. Obține, în 1998, Marele Premiu la Salonul Orgon, Franța. Marian Sava a expus pentru prima dată în România în Sala Mare a ICR (31 august-16 septembrie 2018), la Muzeul de Artă Constanța (18-29 septembrie 2018) și la Muzeul de Artă Vizuală Galați (3-21 octombrie 2018). Are nenumărate participări la expoziții personale și de grup organizate în: Belgia, Marea Britanie, Franța, Danemarca, Austria, Germania, Luxemburg, Italia, Grecia, Turcia, România și Liban. Operele sale se regăsesc în muzee și în colecții private din întreaga lume.

Jan de Maere este critic de artă, profesor de istoria artei la Universitatea Vrije din Bruxelles și Universitatea Duke, este specialist în arta flamandă a secolelor XVI - XVII și un rafinat cunoscător al artei românești contemporane, a cărei evoluție a urmărit-o și a promovat-o în ultimii 20 de ani. În iulie 2015, profesorul Jan de Maere a fost decorat de președintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer. În anul 2016, a primit decorația Legiunea de Onoare, cea mai înaltă distincție a Guvernului francez.