BRUXELLES. Denisa Comănescu și Mihail Vakulovski, la Festivalul TRANSPOESIE

Poezii semnate de Denisa Comănescu și Mihail Vakulovski vor fi prezentate, la propunerea Institutului Cultural Român de la Bruxelles, în rețeaua de transport public din capitala Belgiei, în cadrul Festivalului European TRANSPOESIE, desfășurat în perioada 23 septembrie – 14 octombrie 2020. Ajuns la cea de-a zecea ediție, proiectul este organizat de EUNIC Brussels – Rețeaua Institutelor Culturale ale Uniunii Europene, în parteneriat cu Primăria orașului Bruxelles și cu Societatea de transport în comun STIBfiind considerat printre cele mai reuşite exemple de promovare a valorilor europene în domeniul multilingvismului.

Festivalul celebrează Ziua Europeană a Limbilor și a Diversității Lingvistice, sărbătorită anual pe 26 septembrie, și constă în prezentarea poeților contemporani și a operei acestora, prin expunerea poeziilor – atât în limba în care au fost scrise, cât și traduse (engleză/franceză/neerlandeză) – în rețeaua de transport public, dar și prin intermediul site-ului Transpoesie (www.transpoesie.eu). Anul acesta, au fost selectați poeți din Andorra, Austria, Belgia, Cehia, Estonia, Finlanda, Georgia, Italia, Israel, Islanda, Insulele Feroe, Luxemburg, Lituania, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, R. Moldova, Suedia, Spania, Slovenia, Scoția (UK), Turcia, Ungaria și din Țara Bascilor (Spania). La această ediție, coordonată de Institutul Cultural Ungar din Bruxelles, întâlnirile cu autorii vor fi avea loc online, pe paginile de Facebook și Instagram ale festivalului, precum și ale partenerilor – Versopolis, La Maison du Livre sau Muntpunt.

Poeta și traducătoarea Denisa Comănescu va participa la o întâlnire online în data de 23 septembrie 2020, ora 20.00 (ora Belgiei), în cadrul unui eveniment ce le are ca invitate pe poetele Marlèna Braester (Israel), Katja Gorečan (Slovenia), Giedrė Kazlauskaitė (Lituania), Caroline Simon (Luxemburg) și Sigurbjörg þrastardóttir (Islanda). Întâlnirea în mediul online cu poetul Mihail Vakulovski este programată în data de 7 octombrie 2020, ora 20.00 (ora Belgiei), acesta fiind invitat alături de poeții Kim Simonsen (Insulele Feroe), Vasco Gato (Portugalia), Rosana Acquaroni (Spania) și Noémi László (Ungaria).

Denisa Comănescu este poetă, traducătoare, membră a Consiliului Uniunii Scriitorilor, a board-ului Fundației Culturale Irlandezo-Române și a Parlamentului Cultural European (din 2006), director al Editurii Humanitas Fiction. Poemele sale au fost publicate în antologii în peste 15 țări. A tradus din limba engleză din operele lui Alan Brownjohn și Eilean Ne Chuilleanain. În cadrul proiectului TRANSPOESIE vor fi prezentate poeziile Întoarcerea din exil, Elegie pentru un pălărier, Respirație recuperatorie, The Common Room, Atlas, Îmblânzirea poeziei, în traducerea lui Adam J. Sorkin.

Mihail Vakulovski este absolvent al Facultății de Filologie a Universității de Stat din Republica Moldova (1994), doctor în filologie, membru al Asociației Scriitorilor Profesioniști din România și al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Este blogger, fondator și realizator al revistei culturale Tiuk! A publicat numeroase volume de poezie în România și în Republica Moldova. De asemenea, are o bogată activitate de traducător. În cadrul proiectului TRANSPOESIE vor fi prezentate poemele Mai bine tu, Coloana tăcerii (traducere Daniel Ioniță), fără titlu (traducere Sean Cotter), fără titlu (traducere Sean Cotter), Poem despre (traducere Romulus Bucur), A? (traducere Mihai Predescu), Cântec de leagăn (traducere Mihai Predescu), Pobeda(traducere Andrei Bodiu), Adevăratul meu sânge roșu (traducere Romulus Bucur).

Participarea românească la TRANSPOESIE 2020 continuă seria de evenimente culturale organizată de EUNIC Brussels, în care ICR Bruxelles are o prezentă activă: Târgul de carte – Foire du Livre de Bruxelles sau Premiul Uniunii Europene pentru Literatură. TRANSPOESIE se bucură, în fiecare an, de sprijinul Comisiei Europene.