Brâncuși secret : Omul, în umbra Artistului

Brâncuși secret : Omul, în umbra Artistului

Proiecţia filmului lui Ionuţ Teianu : « In căutarea tatălui pierdut »

Dezbatere cu realizatorul Ionuţ Teianu și criticul de artă Doïna Lemny

 

Miercuri 22 februarie  2017 la 20h00

Sala bizantină, Palatul Béhague, reședinţa Ambasadorului României în Franţa

123 rue Saint-Dominique, Paris 75007

 

Intrare liberă cu rezervare obligatorie la 01 47 05 15 31 sau institut@institut-roumain.org


Om discret, Brâncuși a avut întotdeauna grijă să păstreze cea mai mare discreţie privind viaţa sa privată. Această rezervă nu a putut totuși opri ca legende despre iubirile sale să circule. Numeroasa corespondenţă  a lui Brâncuși cu femeile pe care le-a iubit stă mărturie a vieţii intime bogate care a însoţit creaţia artistului. Cu toate acestea, această corespondenţă nu dezvăluie aproape deloc existenţa unui fiu pe care artistul nu l-a recunoscut niciodată. Jurnalistul și regizorul Ionuţ Teianu a făcut o îndelungată muncă de investigare pentru a ne permite să dezvăluim unul din secretele lui Brâncuși.


DoïnaLemny, doctor în istoria artei, este autoarea lucrării Brancusi, Paris, Oxus, 2005, Brancusi & Gaudier-Brzeska : points de convergence, Paris, L'Échoppe, 2009, Lizica Codréano, une danseuse roumaine dans l'avant-garde parisienne, Lyon, Fage, 2011, Brancusi, au-delà de toutes les frontières, Lyon, Fage, 2012, Brancusi, coll. « Monographies », Paris, éditions du Centre Pompidou, 2012, Henri Gaudier-Brzeska : un sculpteur « mort pour la France », Fage, 2015.

 

Ionut TEIANU a studiat regia la București și Paris. Este scenaristul filmului Oameni și melci, realizat de Tudor Giurgiu, film care a primit mai multe premii la festivalurile de la Valladolid, Varșovia și Sankt-Petersburg, precum și premiul Gopo din partea publicului, în 2012, la București. Documentarul său « Afacerea Tănase. Leapșa pe murite » a primit în 2013 premiul juriului la Festivalul de film Astra de la Sibiu, fiind selecţionat în competiţia pentru FIPA de la Biarritz. Ultimul său documentar « In căutarea tatălui pierdut » a fost selecţionat la Festivalul TIFF de la Cluj în 2016.