In această perioadă de post izolare, Institutul Cultural Român de la Paris menține legătura cu creatorii români din Franța sau cu creatorii care participă prin munca loc la strălucirea culturii române în Franța.
În fiecare marți, începând din 12 mai, 19 artiști vor împărtăși cu noi cotidianul lor și proiectele pe care le-au gândit în timpul acestei pauze forțate a lumii culturale.
Continuăm această serie de interviuri cu artista plastică Petra Marian, online pe pagina noastră de Facebook începând cu ora 16.
Petra Marian
Petra Marian este o artistă plastică franco-română, născută într-un orășel din Transilvania, într-o familie de învățători.
Arta este prezentă în viața sa sub multiple forme. Studiază dansul la liceul de coregrafie și artă dramatică din Cluj, învață tehnica broderiei, un meșteșug transmis de mama sa dar și unul din principalele mijloace de subzistență ale epocii. La școală, adora să își ocupe timpul cu schițe de modă și portrete în cărbune, pe lângă matematică.
Încă de pe atunci Petra Marian descoperise că talentul său se manifesta în mai multe domenii, pe de o parte atuuri dar și momente de suferință, fiecare muză cerând partea sa de atenție exclusivă, propriile sale sacrificii. Totuși, până la urmă ea va urma studii universitare în domeniul comerțului, la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj - Napoca, într-o epocă foarte puțin favorabilă dezvoltării artistice, în timpuri dificile în România post-revoluționară.
În ciuda acestei perioade, Petra Marian cunoaște numeroși artiști, pictori, scriitori, tonul este dat iar ea se impregnează cu sensibilitatea lor.
În 2002 se instalează în Caraibe, mai precis în Guadelupa, unde fondează o familie și frecventează cursurile unei școli de artă sub îndrumarea binevoitoare a unui artist situat în afara timpului și a normelor, François Fort, un spirit boem care îi frecventase pe Jean Marais , Salvador Dali , Ernest Pignon, printre alții. Pentru primele sale picturi în ulei ea alege să utilizeze tehnica cuțitului, care convine mai mult spiritului ei impulsiv. Începând cu 2008 ea expune în Caraibe, mai ales tablouri în format mare, adecvate utilizării spatulei, mistriei sau chiar propriului său corp.
Este o epocă plină de culori, inspirată de viața pe insule, iar pânzele sale înregistrează primele succese la fața locului. În același timp, tânăra artistă se implică împreună cu alți artiști în proiecte comune.
Astăzi ea trăiește și lucrează la Paris, în cartierul mitic Le Marais, un adevărat laborator de creatori, artiști, scriitori.
La Paris, capitala artei și a modei, fosta sa iubire și meșteșug al broderiei revine în mod natural la suprafață în colecțiile ei de rochii de gamă, realizate manual, un amestec de broderie și de pietre semi-prețioase, ca un omagiu adus mamei sale, o revanșă a timpurilor dure trăite împreună în România. Expozițiile sale pariziene de pictură au loc înainte ca ea să se instaleze definitiv în Orașul Lumină, la Institutul Cultural Francez, la Saint-Germain-des-Près, în cartierul Le Marais, la Grand Palais sau în expoziții comune din spațiile private, la prieteni artiști. Viața sa pariziană atât de visată se împarte între familie, artă, pasiune și prieteni.
Background
O întâlnire săptămânală cu titlul "Bien Ensemble - Creatorii români din Franta în timpul si după epidemia de coronavirus", pe paginile noastre Facebook și Instagram, pentru a vedea și asculta tineri artiști, a afla care sunt speranțele lor, ideile lor pentru viitorul apropiat, dar și gânduri despre felul în care procesul lor de creație sau de interpretare, de muncă artistică cotidiană, a fost nevoit să se armonizeze, să se adapteze cu izolarea impusă.
Înregistrările video pe care le vom prezenta vor fi în limba franceză sau vor fi subtitrate în limba franceză. Editarea este asigurată de videastul Alexander Varlamov.