Bien ensemble - Eugen Jebeleanu

In această perioadă de post izolare, Institutul Cultural Român de la Paris continuă seria de interviuri intitulată "Bien ensemble - Creatorii români în timpul și după pandemia de coronavirus", menținind astfel legătura cu creatorii români din Franța sau cu creatorii care participă prin munca loc la strălucirea culturii române în Franța.

În fiecare marți, începând din 12 mai, 19 artiști împărtășesc cu noi cotidianul lor și proiectele pe care le-au gândit în timpul acestei pauze forțate a lumii culturale.

Continuăm această serie de interviuri cu cel mai bun regizor român al anului 2019, Eugen Jebeleanu, online pe pagina noastră de Facebook marți, 29 septembrie, începând cu ora 16.

Eugen Jebeleanu

Eugen Jebeleanu este regizor și autor român. Munca sa se derulează în România, în Germania, în Franța. Din 2010 montează fabule care abordează subiecte de societate, teme politice și sociale, pentru a interoga astfel noțiunilede normă socială, identitate, libertate. De fapt, demersul său artistic dorește să permită dreptul de a se exprima unor indivizi anonimi, unor antieroi care nu aparțin majorității și care nici nu se alătură "culturii dominante", construind un teatru deschis vocilor minoritare, a ceea ce este marginal, revoltelor împotriva sistemelor care oprimă inițiativele noastre pentru a afirma astfel libertatea noastră de expresie.

În 2010 fondează în România, cu Yann Verbourgh, Compania 28. În cadrul acestei companii de teatru, crează ca regizorși autor, între 2010-2015, mai multe spectacole, printre care :dontcrybaby (tradus în germană și publicat de Editura Theater der Zeit în 2015),RETOX (text selecționat în Palmaresul 2014 al Eurodram, rețeaua europeană de traducere teatrală) șiEa e băiat bun. În 2015 este invitat de Teatrul Gong din Sibiu să monteze piesa20 noiembrie, de Lars Nören,Familii(ultimul său text) șiVedere de pe pod, de Arthur Miller.

În 2017 pune în scenă, în Germania,Țapul, de R.W. Fassbinder, la Teatrul Național din Stuttgart, iar în Franța, Ogres (Căpcăuni), de Y. Verbourgh. Invitat de Comedia din Valence -CDB, el montează în 2018Digital Natives, de Y. Verburgh, apoi piesaFeminin, de Elise Wilk, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, șiPiața Roosevelt, de Dea Loher, la Wilhelma Theater din Stuttgart.

În 2019 monteazăItinerarii (într-o zi lumea se va schimba), de Y. Verburgh, o co-producție Franța-România, Compagnie des Ogres și Arcub București, spectacol pentru care a fost recompensat de juriul Premiului UNITER în categoria Cel mai bun regizor al anului 2019. În același an face și primii pași pe marele ecran, realizând lungul metrajPoppy Field, produs de Icon Productions, după un scenariu scris de Ioana Moraru, un proiect pentru care a primit sprijin din partea CNC România. În 2020, în fine, la invitația primită de Opera din Lyon, pune în scenă și primul său spectacol de operă, cutitlul I was looking at the ceiling and then i saw the sky, de John Adams, într-un spectacol produs de Opera din Lyon și Théatre de la Croix Rousse.

Creațiile sale sunt programate în cadrul a numeroase fetsivaluri din România, Polonia, Danemarca, Germania și Moldova. În Franța, creațiile sale sunt programate la Théatre Ouvert, Tinel de la Chartreuse,Teatrul din Vanves, CDN(Centrul Dramatic Național) Caen, CDN Béthune, CDN Valence, Maison de la Culture Amiens, Gallia Saintes, Théatre Paul Eluard din Choisy-le-Roi, Théatre Joliette din Marsilia...Eugen Jebeleanu colaborează și cu Théatre de la Ville din Paris, pentru Chantiers d'Europe, dar și cu Festivalul Actoral.

Background

O întâlnire săptămânală cu titlul"Bien Ensemble - Creatorii români din Franta în timpul si după epidemia de coronavirus", pe paginile noastre Facebook și Instagram, pentru a vedea și asculta tineri artiști, a afla care sunt speranțele lor, ideile lor pentru viitorul apropiat, dar și gânduri despre felul în care procesul lor de creație sau de interpretare, de muncă artistică cotidiană, a fost nevoit să se armonizeze, să se adapteze cu izolarea impusă.

Înregistrările video pe care le vom prezenta vor fi în limba franceză sau vor fi subtitrate în limba franceză. Editarea este asigurată de videastul Alexander Varlamov.

Credit foto Eugen Jebeleanu: Amandine Besacier