Bien Ensemble - Axia Marinescu

Bien Ensemble -  Axia Marinescu

In această perioadă de izolare, Institutul Cultural Român de la Paris menține legătura cu creatorii români din Franța.

În fiecare marți, începând din 12 mai, mai mult de 15 artiști vor împărtăși cu noi cotidianul lor și proiectele pe care le-au gândit în timpul acestei pauze forțate a lumii culturale.

Demarăm această serie de interviuri cu pianista Axia Marinescu.

Axia Marinescu


Dotată "cu un adevărat temperament de solistă și cu o sonoritate plină de culori" (Theodora Paraschivesco), pianista franceză de origine română Axia Marinescu este considerată ca fiind "o artistă carismatică, cu un discurs muzical suplu și liric" (Opéra Magazine, Paris).

Atrasă de muzică de mic copil, Axia Marinescu a început să studieze pianul la vârsta de 5 ani, la Conservatorul George Enescu, din București, frecventând în paralel cursuri de scriere, solfegiu, analiză și acompaniament la pian. După ce a absolvit acest conservator pe locul I, Axia Marinescu continuă pe cont propriu studiile la Conservatorul din Lausanne (unde este admisă la vârsta de 17 ani, în clasa de perfecționare), la Ecole Normale de Musique din Paris și la Conservatorul Regal din Bruxelles, pe care îl termină cu diploma Magna cum laude.

Axia a început apoi să urce pe unele din cele mai importante scene din Europa (Sala Cortot, Cité de la musique Paris, Hotel des Invalides, Paris, Mânăstirea iacobinilor din Toulouse, Auditoriumul din Palermo, Ateneul din București...) și din Asia (Oriental Art Center din Shanghai, Teatrul Mare din Nanjing etc.). Axia a fost invitată să fie prezentă în cadrul unor festivaluri prestigioase, cum ar fi Piano aux Jacobins, L'Esprit du piano, Palermo Classica, Festivalul Enescu, etc.

În 2019, Axia Marinescu a întreprins un amplu turneu de recitaluri în Franța și în România, în cadrul Sezonului Franța-România.

Vastul său repertoriu demonstrează versatilitatea muzicalității sale, un repertoriu care se întinde de la Bach și Rameau la compozitorii contemporani, ale căror opere au prins adeseori viață prin clapele pianului ei (Claude Ledoux, Dan Dediu și alții).

În paralel cu cariera sa artistică, Axia Marinescu dă conferințe și masterclase de pian în Europa și în Asia. Preocuparea sa constantă se îndreaptă spre transmiterea de cunoștiințe muzicale la copii, dar și melomanilor din toate mediile profesionale.

Curiozitatea sa permanentă și căutarea frumuseții în tot ceea ce face au determinat-o pe Axia să studieze și filosofia. Axia Marinescu este absolventă a Université de Paris și a publicat articole și eseuri în Germania și România. Fiind conferențiară TED (Technology, Entertainment and Design), Axia vorbește în mod fluent cinci limbi străine și locuiește în prezent la Paris.

Background

O întâlnire săptămânală cu titlul "Bien Ensemble - Creatorii români din Franta în timpul si după epidemia de coronavirus",  pe paginile noastre Facebook și Instagram, pentru a vedea și asculta tineri artiști, a afla care sunt speranțele lor, ideile lor pentru viitorul apropiat, dar și gânduri despre felul în care procesul lor de creație sau de interpretare, de muncă artistică cotidiană, a fost nevoit să se armonizeze, să se adapteze cu izolarea impusă.

Înregistrările video pe care le vom prezenta vor fi în limba franceză sau vor fi subtitrate în limba franceză. Editarea este asigurată de videastul Alexander Varlamov.