Bien ensemble - Alina Pavalache

Bien ensemble - Alina Pavalache

In această perioadă de post izolare, Institutul Cultural Român de la Paris menține legătura cu creatorii români din Franța sau cu creatorii care participă prin munca loc la strălucirea culturii române în Franța.

În fiecare marți, începând din 12 mai, 19 artiști vor împărtăși cu noi cotidianul lor și proiectele pe care le-au gândit în timpul acestei pauze forțate a lumii culturale.

Continuăm această serie de interviuri cu pianista Alina Pavalache, online pe pagina noastră de Facebook marți, 28 iulie, începând cu ora 16.

Alina Pavalache

Artistă, pedagog eminent, Alina Pavalache s-a născut într-o familie de mari muzicieni români. A început să studieze pianul la 6 ani și de canto la 13 ani. Alina Pavalache își continuă studiile muzicale în România, unde debutează alături de Orchestra Națională a Filarmonicii 


din Iași, în 1979. Timp de zece ani, Alina Pavalache va fi alături de Orchestra Radio România și toate orchestrele filarmonice românești. În Franța se specializează la Ecole Normale de Musique șîn în cadrul mai multor Master Class, cu Janine Reiss și Dalton Baldwin.


Alina Pavalache se consacră în întregime carierei sale de pianistă de concert în Franța, România și alte țări de pe mapamond (Germania, China, Tailanda, Belgia, Elveția). Repertoriul său de pianist de muzică de cameră începe cu Mozart dar acoperă și repertoriul 

compozitorilor contemporani, iar vocația sa pedagogică continuă, profesor de pian la Conservatorul parizian « Serge Rachmaninoff », sau Conservatorul « Marietta Alboni ». Alina Pavalache predă expresie vocală, Master Class și Ateliere pentru Voce în Franța, China și 

România.

Preocuparea și pasiunea sa pentru Arta vocală și legătura sa cu Arta pianistică i-au dat Alinei Pavalache impulsul de a se înscrie și a începe un doctorat la Universitatea "George Enescu" din Iași, cu subiectul: "Corpul uman expresie a artei vocale, Pianul care cântă".

Alina Pavalache consacră o mare parte din timpul său organizării și coordonării artistice a unor importante evenimente culturale :

- Rencontres Musicales de la Magnoac (regiunea franceză Hautes-Pyrénées), din 2006

- Rencontres Musicales Internationales « Georges Enesco » -Paris și România, din 2014, în cadrul cărora ea colaborează cu mari artiști : Leontina Vaduva, Viorica Cortez, Francis Perrin, Marie Christine Barrault, Jean Philippe Lafont…

În 2018 Alina Pavalache primeștin partea României, Premiul 100 pentru Centenar, care recompensează cele mai importante 100 de personalități ale diasporei românești din toată lumea, și în 2019 Premiul Special Sezonul cultural Franța-România, acordat de 

Radiodifuziunea din România.

Background

O întâlnire săptămânală cu titlul "Bien Ensemble - Creatorii români din Franta în timpul si după epidemia de coronavirus", pe paginile noastre Facebook și Instagram, pentru a vedea și asculta tineri artiști, a afla care sunt speranțele lor, ideile lor pentru viitorul apropiat, dar și gânduri despre felul în care procesul lor de creație sau de interpretare, de muncă artistică cotidiană, a fost nevoit să se armonizeze, să se adapteze cu izolarea impusă.

Înregistrările video pe care le vom prezenta vor fi în limba franceză sau vor fi subtitrate în limba franceză. Editarea este asigurată de videastul Alexander Varlamov.