« Benjamin Fondane si filozofia existentiala», masa rotunda, vineri 22 ianuarie ora 20

De mai multi ani, Institutul Cultural Roman si-a facut o datorie de memorie in a promova figura luminoasa si unica a lui Benjamin Fondane. Debutand in Romania sub numele de B. Fundoianu, acest poet, filosof, cineast si critic evreu de origine romana s-a facut cunoscut in Paris in anii 1920 – 1940. Apropiat al miscarilor de avangarda pariziene, isi pastreaza totusi independenta spirituala si dezvolta o opera bogata si originala in mai multe domenii. Prieten cu Cioran, Tzara, Camus, Artaud, Brancusi, Man Ray si multi altii, Fondane creeaza o opera ardenta, inspirata, care apara drepturile individului in fata gandirii mutilante a anumitor curente ale modernitatii si in fata brutalitatii istoriei.
Le Mémorial de la Shoah de Paris a consacrat recent o expozitie importanta vietii si operei inca putin cunoscute a lui Benjamin Fondane, mort la Auschwitz in 1944. Deschisa intre 12 octombrie 2009 si 31 ianuarie 2010, aceasta expozitie a fost si este insotita de o serie de vizite ghidate, conferinte, mese rotunde, lecturi, intalniri si proiectii de film. www.memorialdelashoah.org

In acest cadru, va propunem o masa rotunda in jurul dimensiunii filozofice, mai putin cunoscute a operei sale. Fondane poet, a devenit filozof pentru a apara cauza poeziei, intotdeauna supusa imperativelor estetice, morale si politice. A devenit filozof din prietenie pentru amicul sau rus Léon Chestov, fiind unul dintre cei mai ferventi discipoli ai acestuia in mediul parizian si pentru faptul ca gasea la acesta intrebari apropiate de propriile sale preocupari. La sfarsitul anilor 1930, Fondane este perceput ca unul dintre principalii reprezentanti ai filozofiei existentialiste in Franta. Fara a renega nimic din gandirea maestrului sau, Fondane ii gaseste noi campuri de aplicatie si il inscrie in marile curente de gandire ale epocii sale.

PARTICIPANTI :
Ramona Fotiade (Université de Glasgow), Nicolas Monseu (Université catholique de ouvain), Olivier Salazar-Ferrer (Université de Glasgow), JérômeThélot (Université de Lyon 3).
Animator: Michel Carassou, scriitor, director al Editurii Non Lieu.

Sala de conferinte a Institutului Cultural Roman
1 rue de l'Exposition – 75007 Paris
(M°Ecole Militaire)