Artistul român Radu-Ștefan Poleac este invitat la Bienala Internațională de Hârtie de la Haacht, Belgia

Ediția a IV-a a Bienalei Internaționale de Hârtie de la Haacht, organizată în Belgia, între 26 martie și 3 aprilie 2022 are ca scop prezentarea artiștilor contemporani care au făcut din prelucrarea hârtiei o adevărată artă. Din partea României va participa artistul Radu-Ștefan Poleac. Proiectul este susținut de reprezentanța ICR Bruxelles în continuarea parteneriatului cu asociația Art Foundation „Kunststichting Perspektief vzw".

Vernisajul are loc vineri, 25 martie, în prezența directorului artistic Maurice Van der Speeten, a primarul orașului Haacht, Steven Swiggers, a directorului Loteriei Naționale, Frank Demeyere,  a reprezentanților ICR Bruxelles, a artiștilor și a publicului deja câștigat de Bienalele organizate la Haacht.

La Bienala 2022, care va avea loc la GC Den Breughel of Haacht (Centrul Comunitar Cultural din Haacht), unul dintre cele mai importante locuri din Belgia pentru expunerea artelor vizuale contemporane, cu precădere sticlă, ceramică, textile și hârtie, participă 52 de artiști din 18 țări:

*Adriana Verotti Vassao - Italy; *Alewijnse Annelies - Pays-Bas; *Amarger Brigitte – France; *Ampsen Eva Ouden - Pays-Bas; *Arnold Florence – France; *Augustinus Camilla – Denmark; *Bakker Alice - Pays-Bas; *Buza Krisztina – Hungary; *Collet Diane – Canada; *De Raeymaecker Jeannine – Belgium; *Dzintare Ieva – Latvia; *Galle Marc - Belgium; *Gerbaud Stéphanie – France; *Goldschmitz Leon – Belgium; *Göransson Gabriella – Norway; *Greenwich Lola – France; *Hangai Manabu – Japan; *Heidi Drahota – Germany; *Heyligen Carine – Belgium; *Hirte, Lydia – Germany; *Javier Leon Perez – Spain; *Johnson Tanya P. – Canada; *Karen Perry Rioja – Mexico; *Kipp Eva - Pays-Bas; *Marble Anne – USA; *Matthysen Bob – Belgium; *Matyja-Rozpara Maria – Poland; *Meier Marie-Claire – Suisse; *Pinson-Ynden Florence – France; *Poleac Radu-Ștefan – Roumanie; *Rademakers Margo - Pays-Bas; *Roger Daniel – France; *Ruecker Christiane – Germany; *Schepens Loes - Pays-Bas; *Sefi Gal – Israël; *Post Selina - Pays-Bas; *Soete Kris – Belgium; *Stouten Lia Pays-Bas; *Süess May-Lucy – Suisse; *Takenaka Ana – Brazil; *Kuiperi Tanja - Pays-Bas; *Van Berchem Laurence – Belgium; *Verplanke Jenny – Belgium; *Von Kirchbach Ursula – Germany; *Wenhammar Ursula – Mexico.

La Bienala de la Haacht, Radu-Ștefan Poleac prezintă 3 lucrări din ciclul „Cut Out 3D & light box”. De asemenea, organizatorii l-au invitat să susțină atelierede inițiere în tehnica de decupaj/asamblaj 3D pe care o folosește cu succes: CUT OUT paper-cut, în timpul desfășurării bienalei.

Radu Ștefan Poleac este un artist plastic ieșean stabilit în Belgia. A studiat și s-a format în pictură și fotografie la Bruxelles, iar, din 2004, a organizat, colaborat și participat la mai mult de 100 de expoziții individuale sau de grupîn centre culturale, galerii, în atelierul său din Bruxelles, la saloane de artă (ART FAIR) sau BOZAR, festivaluri sau diverse locuri destinate artei și culturii. De asemenea, alături de alți artiști români, a reprezentat România în cadrul Festivalului Internațional de Arte EUROPALIA România 2019. În timpul Președinției României la UE, artistul a fost invitat să expună lucrările sale de artă pe hârtie, Cut Out 3D, la Consiliul Uniunii Europene în cadrul expozitiei „Connexions”.

În urma numeroaselor colaborări cu galerii de artă belgiene sau internaționale, instituții diplomatice sau europene, Radu Ștefan Poleac a fost recompensat, în 2018 și 2020, cu Premiul Publicului pentru creațiile sale Cut Out 3D & light box. Din 2021, expoziția individuală „Sleepwalking in the city” a lui Radu Ștefan Poleac se află pe simeze la Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană.

Centrul Cultural GC Den Breughel din Haacht areo suprafață de expunere de 850m2, într-un loc de tradiție și recunoscut ca atare de publicul iubitor de gen.

„Hârtia este un material fantastic care a inspirat artiști și creatori de secole să creeze opere de artă - un adevăr pe care vizitatorii l-au putut descoperi deja în cadrul edițiilor anterioare ale Bienalei (2014 – 2016 - 2018). Structurile diferite, caracteristicile diferite, numărul mare de posibilități fac din hârtie un material extrem de versatil și interesant, nu doar ca purtător de imagine, ci și pentru a oferi privitorului o perspectivă în această lume destul de unică a artistului de hârtie. ’Fecioria’ unei foi albe sau frumusețea hârtiei colorate i-au inspirat pe artiști de zeci de ani să creeze opere de artă impresionante. Artiștii care fac parte din această expoziție nu sunt doar artiști de hârtie în sens strict sau absolut, ci se mișcă, mai mult ca niciodată, între diferite materiale și tehnici. Criteriile impuse participanților au fost așadar surprinzătoare, stimulatoare, fascinante și de un standard înalt. În combinația dintre tehnici tradiționale și moderne și inspirația artistului, hârtia se desfășoară în posibilități nesfârșite cu o elocvență uimitoare. Toți artiștii participanți au tehnica și ambiția de a profita din plin de această ’măiestrie’; de asemenea, vor să arate acest lucru vizitatorilor și speră că arta pe hârtie va aduce o altă dimensiune publicului prin această expoziție.” (Maurice Van der Speeten)

Art Foundation "Kunststichting Perspektief vzw" se definește ca facilitator al dialogului dintre public și artiști, naționali și internaționali, susținător al artei contemporane, care interoghează medii diferite, narative multiple și perspective artistice flexibile. Fundația organizează patru bienale de artă vizuală: textile, sticlă, ceramică și hârtie, respectiv un târg anual de sticlă și ceramică, în aer liber.

„O expoziție excepțională și unică în Belgia, realizată de o fundație care are ca obiectiv, atât promovarea meseriei ca artă, cât și oferirea unui spațiu artistic creatorilor din domeniu (...) Artiști, designeri și creatori cu amprentă recunoscută au fost selectați pentru propria identitate din domeniu. Mulți dintre ei sunt polivalenți și dispun de practici multidisciplinare. Tehnicile utilizate, tradiționale sau tehnologice, sunt foarte variate.” (Maurice Vander Speeten).

Bienalele de la Haacht organizate de Art Foundation "Kunststichting Perspektief vzw" au obținut o reputație de forum artistic de talie internațională, care contribuie activ la emularea scenei artei contemporane și experimentale de gen. Institutul Cultural Român de la Bruxelles a fost partener al Bienalelor Internaționale de la Haacht din 2014, susținând participarea artiștilor Cristina Ilinca și Camelia Neagu (2014), Sabina Stan (2015), Ioan Nemțoi, Mihai Țopescu (2016), Edward Leibovitz (2018), Marijana Bițulescu, Gabriela Cristu, Daniela Frumușeanu, Mariana Grumăzescu Voicu, Maria Negreanu și Agatha Pricopescu (2019), Arina Ailincăi, Dan Popovici, Vlad Basarab (2021). Proiectul face parte din strategia ICR Bruxelles de susținere și de promovare a creaţiei culturale și artistice contemporane din România, dar și de cultivarea și multiplicarea parteneriatelor cu instituții belgiene în domenii culturale specifice.