Aniversare la Montesson: 110 ani de la extraordinara performanță a lui Traian Vuia

Pe 18 martie 1906, la Montesson, lângă Paris, Traian Vuia a reușit primul zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decât aerul. „Vuia I" și-a botezat pionierul aviației mondiale aparatul de zbor. Pe 18 martie 2016, în sala de consiliu a Primăriei din Montesson, vor avea loc o masă rotundă, o expoziţie şi o proiecţie de film pe tema vieţii şi performanţelor inventatorului român. La eveniment vor participa, cu sprijinul ICR Paris, general (rtr) Iosif Rus, preşedintele Asociaţiei Române pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii (ARPIA), şi colonel Eugen-Constantin Bucoveanu.

Macheta avionului cu care Traian Vuia s-a ridicat de la sol pe 18 martie 1906 va putea fi văzută în expoziția găzduită de Primărie. La Montesson există un monument ridicat în onoarea aviatorului român și, de asemenea, o piață care îi poartă numele.

Celebrarea a 110 ani de la prima decolare a unui avion cu propriile mijloace de propulsie se bucură de sprijinul Primăriei localităţii Montesson, al primarului oraşului, dl. Fean-François Bel, precum şi de cel al Ambasadei României în Franţa, al Ministerului Apărării şi al Asociaţiei Române pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii (ARPIA).