Alina Gurguță, la Festivalul Culturii Urbane FLIPAS, cu sprijinul ICR Madrid

Creatoarea de modă Alina Gurguță va fi prezentă, cu sprijinul ICR Madrid, la cea de-a VI-a ediție a Festivalului Culturii Urbane FLIPAS, care se desfășoară în perioada 30 septembrie – 30 noiembrie 2023, în Comunitatea Madrid.

Alina Gurguță va susține ateliere intensive în campusul din Leganés al Universității Carlos III, în perioada 2-6 noiembrie 2023, în cadrul proiectului „REfashion. REcycling. REuse. REinterpretation”, constând în crearea de obiecte de îmbrăcăminte din materiale reciclate. De asemenea, un masterclass pentru studenții Universității, în care va aborda teme precum „Consumul responsabil, sustenabilitate și utilizarea materialelor reciclabile în industria modei”, „Utilizarea texturilor mixte pentru a crea profunzime și dimensiune în design”, „Impactul modei asupra mediului înconjurător și beneficiile reciclării și reutilizării materialelor” și „Moda sustenabilă: versatilitate și creativitate”.

Alina Gurguță (n. 1981, România) a absolvit Facultatea de Arte Decorative și Design, Universitatea Națională de Arte din București, a continuat cu Masterul în Strategii de Modă și costum și doctoratul în Arte Vizuale, la aceeași universitate. Fashion designer, stilist de modă, scenograf, în prezent este lector în cadrul departamentului Modă-Design Vestimentar, de la Universitatea Națională de Arte din București.

Festivalul Culturii Urbane FLIPAS (Festival Internacional de Palabra, Acción y Sonido) este organizat de membrii rețelei EUNIC Madrid și reprezintă o platformă de prezentare a tendințelor și semnificației culturilor urbane în timpurile noastre: performance-uri artistice, masterclass-uri și conferințe care declină conceptul de cultură urbană sub mai multe forme. Publicul-țintă sunt tinerii și locuitorii din periferiile orașului, cu scopul de a-i include în dezbaterea publică despre cultura europeană.

La FLIPAS 2023 participă 17 artiști din 10 țări din domeniile slam poetry/spoken word, muzică, ilustrație, modă, dans, teatru, arte vizuale, producție audiovizuală și bucătărie creativă.Activitățile includ ateliere cu tineri din Madrid, principala linie de acțiune a FLIPAS, precum și prezentări și spectacole ale artiștilor în colaborare cu entități locale precum Réplika Teatro, Casa San Cristóbal, Universidad Carlos III, Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023, Festivalul TAC, Muzeul Prado, Muzeul Thyssen-Bornemisza și multe altele. Se organizează rezidențe și ateliere pentru adolescenți și profesioniști care vor facilita schimbul de experiență și idei între artiști de pe scena urbană națională și internațională.