A treia participare românească la Festivalul Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico din Logroño, 1-6 septembrie 2022

România participă pentru al treilea an consecutiv la Festivalul Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico din Logroño, ediția a opta, cu instalația Casa cu patru palmieri/ House with 4 palms realizată de arhitectul Tudor Vlăsceanu, un proiect al Institutului Cultural Român de la Madrid în colaborare cu Uniunea Arhitecților din România.

Cea de-a opta ediție are loc între 1 și 6 septembrie 2022 cu participanți, invitați, vizitatori și echipe care dezvoltă intervenții în Logroño: 23 de acțiuni, ateliere, 100 de scaune și săli urbane, întâlniri, activități și expoziții care transformă orașul, propunând noi idei de utilizare colectivă a spațiului public care întăresc ideea de comunitate.

Instalațiile lui Konstantin Grcic, Matali Crasset, Izaskun Chinchilla, Associates Architecture, Piovenefabi, Tudor Vlăscean, Germane Barnes, Rintala Eggertsson Architects, BudCud, Tableau, Yemail Arquitectura, Pawel Grobelny, printre altele, invită la stabilirea unui dialog între oraș, patrimoniu și arhitectură.

Lucrarea lui Tudor Vlăsceanu, Casa cu patru palmieri/ House with 4 palms, este situată în grădina Colegiului arhitecților din La Rioja, Casa Palacio del Marqués de Legarda, Barriocepo, nr. 40 din Logroño. Umple spațiul gol al grădinii cu un volum neobișnuit. De departe, obiectul masiv, aproape opac, simetric, închis la culoare, este autonom. Este un obiect ideal. Din interior se dezvăluie o nouă dimensiune. Spațiul este definit de patru planuri mari care se sprijină unul pe celălalt spre interior. Structura ajută la acest echilibru fragil. Interiorul este perceput ca fiind comprimat de exterior. Există un act de rezistență care permite o citire diferită a realității. Spațiul se deschide doar spre cei patru palmieri și spre cer. Aceste fragmente vii ale contextului se împletesc și se unesc, modelând în esență experiența spațiului interior. Ca o excepție deliberată, singurul element care sparge acest dispozitiv autoreferențial este semicercul care se deschide spre nord. Această fereastră urmează un vocabular formal diferit, rezonând într-o ordine diferită, superioară sau nu neapărat cunoscută.

Tudor Vlăsceanu (n. 1981) a studiat arhitectura la Universitatea Cluj, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București și la Universitatea Tehnică Delft din Olanda.
Din 2007, a lucrat pentru OMA - Rem Koolhaas și din 2009, a început să-și conducă propriile proiecte, fie individual, fie prin intermediul colaborări. De-a lungul anilor, Tudor a trăit și a lucrat la Berlin, Oslo, Dubai, Rotterdam și mai târziu București, unde a co-fondat compania TEGMARK.

Primul proiect finalizat a fost Pavilionul României la cea de-a 12 a ediție a Bienalei de la Veneția, curatoriată de Kazuyo Sejima, un concurs câștigat cu colectivul UNULAUNU. Alte proiecte importante sunt Casa G– o, casă de pământ de lângă București, Noul Centru Urban pentru Triennale Milano și Ambasada Kuweitului la București, „A Big Table” – design, o expoziție pentru Romanian Design Week și extinderea unei școli la Davos, Elveția.

În prezent, Tudor lucrează la un proiect pentru sediul unei companii tech, care va fi finalizată în 2022.
În același timp, Tudor a făcut parte din diverse expoziții, publicații și ateliere internaționale. A fost implicat în domeniul academic, predând invitat la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Universitatea din Kassel, Școala Peter Behrens Arte, Düsseldorf și Academia din Porto.

Festivalul Internațional de arhitectură și design Concéntrico are loc în Spania din 2015 și își propune să reflecte asupra spațiilor urbane prin prezentarea unor proiecte accesibile pentru toți cetățenii. Festivalul, cu o largă participare europeană, propune abordarea unor perspective diferite asupra problemelor urbane.