25 de ani de la restabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Ordinul Suveran de Malta

25 de ani de la restabilirea relatiilor diplomatice dintre Romania si Ordinul Suveran de Malta

La 24 mai 2016, la Villa Magistrale din Roma, unul din cele două sedii instituționale ale Ordinului Suveran de Malta, a avut loc evenimentul de diplomație publică consacrat aniversării împlinirii unui sfert de secol de la restabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Ordinul Suveran de Malta.

Ceremonia a fost onorată de prezența Principelui și Marelui Maestru al Ordinului, Fra' Matthew Festing, și a delegației oficiale române fomate din prof. Sergiu Nistor, consilier prezidențial, Victor Micula, secretar de stat, Radu Boroianu, președinte al Institutului Cultural Român, Miheia Blebea, director adjunct DEOEC.

Prefațată de o cordială întâlnire cu Principele și Marele Maestru al Ordinului Suveran de Malta, care a apreciat în mod deosebit participarea delegației române, manifestarea a continuat în biserica Sfânta Maria, singura biserică proiectată de Piranesi, aflată în incinta Vilei Magistrale, cu prezentarea mesajelor de către Marele Maestru Fra' Matthew Festing, Consilierul prezidențial Sergiu Nistor și ambasadorul României pe lângă Ordinul de Malta, Bogdan Tătaru-Cazaban, intervenții care au evidențiat semnificația momentului aniversar, îndeosebi foarte bunele relații de colaborare consolidate pe parcursul ultimului sfert de secol.

Cu prilejul evenimentului a fost prezentat volumul aniversar "Romania e il Sovrano Ordine di Malta. 25 anni dal ripristino dei rapporti diplomatici (1991-2016)", cu prefața Principelui și Marelui Maestru, publicat de Ambasadă la editura italiană Palombi. Evenimentul aniversar a beneficiat de participarea binecunoscutului Cvartet ConTempo, recent distins cu titlul de "Doctor Honoris Causa" al Universității Naționale a Irlandei, care a susținut un deosebit de apreciat concert de muzică clasică, îndelung aplaudat de asistență. Ambele momente culturale ale manifestării au fost realizate cu sprijinul Institutului Cultural Român.

În încheiere a fost oferit un moment protocolar în grădinile Vilei Magistrale.

La eveniment a luat parte reprezentanți ai conducerii centrale a Ordinului Suveran de Malta (între careFra' John E. Critien, membru al Consiliului Suveran, ambasadorul Alberto Leoncini Bartoli, Consilier Diplomatic al Marelui Cancelar, Fra' Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto, Mare Prior de Roma, principele Don Alessandrojacopo Dragone Boncompagni Ludovisi Altemps, prim consilier la Ambasada Ordinului de Malta pe lângă Sfântul Scaun, Isabella Salburg-Falkenstein, Șef de Cabinet al Marelui Cancelar etc.), ambasadorul Ordinului de Malta în România, ambasadori și alți membri ai corpului diplomatic acreditat pe lângă Ordinul Suveran de Malta, diplomați ai Ambasadei României în Italia, reprezentanți ai mediului academic și cultural de la Roma. Participanții au adresat felicitări conducerii misiunii României pentru înalta calitate a momentelor prezentate.