19 februarie, Ziua Națională Constantin Brâncuși

„La noi, Înălțarea se numește Brâncuși!”, spunea filosoful Constantin Noica

Cu ocazia împlinirii a 146 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncusi, fondatorul sculpturii moderne și unul dintre artiștii marcanți ai secolului al XX lea, Institutul Cultural Român din Madrid organizează o masă rotundă online dedicată culturii române și Zilei Naționale Constantin Brâncuși, care se sărbătorește în România la data de 19 februarie.

Masa rotundă  își propune să reamintească viața și opera celui mai mare sculptor al secolului XX, Constantin Brâncuși (1876-1957), figură centrală în mișcarea artistică modernă și un pionier al abstractizării, considerat una dintre cele mai importante personalități ale avangardei artistice.

Discuția, subtitrată în limba spaniolă, va fi difuzată pe pagina de Facebook a Institutului Cultural Român din Madrid în data de 19 februarie 2022, de la ora 12:00 (ora locală).

La eveniment vor participa :

Clara Janés Nadal, scriitoare, poetă și traducătoare spaniolă, din 2015 este a zecea femeie aleasă ca membru al Academiei Regale Spaniole. Cunoscătoare a operei lui Constantin Brâncuși, ea a scris cartea „Brâncuși și o scrisoare de la Chillida”, apărută la editura Adamar în 2005. De asemenea, subliniem admirația Clarei Nadal pentru cultura română, prin traducerea a numeroase poezii românești și articole.

Claudia Motea, actriță, scriitoare, autoarea cărții Brâncuși, Dragostea mea!

Ovidiu Popescu, consilier Consiliul județean Gorj

Luminița Pigüi Neagoe este avocat, președintele asociației ASESTERMUR (Asociația Țărilor Est-Europene) cu sediul în Murcia.  A organizat, în ultimii 10 ani, activități interculturale între România, Spania, Argentina și Chile.

Nicoleta Paninopol, directorul Centrului Cultural UNESCO Mihai Eminescu din București

De asemenea, pentru a marca acest eveniment, Institutul Cultural Român din Madrid va prezenta un fragment din spectacolul multimedia „Brâncuși, Dragostea mea!” de Claudia Motea, regia Beatrice Rancea.  Actrița Claudia Motea va interpreta personajul Mademoiselle Pogany (Miss Pogany), prima dragoste celebră a lui Constantin Brâncuși. 

Trailer spectacol: https://youtu.be/oFIYVKHXHL0

Mai multe informații:

„Mademoiselle Pogany III”, atribuită lui Constantin Brâncuși, este una dintre cele mai cunoscute lucrări ale artistului. Istoria acestei lucrări a devenit o legendă. Persoana portretizată este o tânără de origine maghiară care a călătorit la Paris pentru a studia pictura, Margit Pogany, iar într-o cafenea din capitala Franței îl cunoaște pe Brâncuși, în 1910.

Treptat, cei doi s-au cunoscut mai bine, iar vizitele la atelierul pictorului român au devenit din ce în ce mai dese. Într-una dintre acele întâlniri din atelierul său, ea i-a cerut un portret, iar Brâncuși l-a realizat, din decembrie 1910 până în ianuarie 1911, timp în care tânăra era la Paris pentru studii de artă. Schițele de lut pe care le-a făcut pentru a finaliza lucrarea, au fost distruse in situ, dar multe dintre desenele pe care Brîncuși le-a realizat au supraviețuit. Odată ce tânăra s-a întors în Ungaria, Constantin Brâncuși a început să sculpteze, din memorie, portretul capului de marmură.

Pornind de la portretul lui Margit Pogany, artistul a realizat 16 versiuni diferite timp de 20 de ani.


Puteți (re)vedea înregistrarea evenimentului:

MESA REDONDA - HOMENAJE AL GRAN ARTISTA RUMANO CONSTANTIN BRANCUSI - YouTube