110 muzicieni din România, Republica Moldova, Ucraina și UE concertează sub sloganul „Stand with Ukraine”, cu sprijinul ICR Chișinău

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău susține proiectul ambițios al Orchestrei Naționale de Tineret a Moldovei, care reunește 110 muzicieni din România, Republica Moldova, Ucraina și UE, sub sloganul „Stand with Ukraine”. Inițiativa muzicienilor din Republica Moldova și a maestrului Gabriel Bebeșelea este un manifest muzical împotriva războiului și a violenței și are drept scop susținerea tinerilor artiști refugiați din Ucraina și promovarea Anului European al Tineretului.

În cadrul proiectului vor fi organizate cinci concerte de muzică clasică în spații publice din Republica Moldova și România: Sala cu Orgă din Chișinău, Butuceni, Digital Park din Chișinău, Cetatea Tighina și Piața Mare din Sibiu.

Agenda evenimentelor:

· 22 iulie 2022, Sala cu Orgă din Chișinău – Concert simfonic dirijat de maestrul Cristian Spătaru, solist Kiril Maximov (vioară). În program: Concertul pentru vioară și orchestră de Johannes Brahms, Simfonia nr. 9 „Din lumea nouă” de Antonin Dvorak și „Dansurile românești” de Bela Bartok. Violonistul Kiril Maximov (R.Moldova / Spania) va interpreta concertul lui Brahms la un instrument Stradivarius din 1716 ex. Baron Oppenheim din colecția Băncii Naționale a Austriei.

· 23 iulie 2022, Open Air Butuceni – Concertul de muzică clasică sub bagheta maestrului Cristian Spătaru, solist Kiril Maximov, va avea același repertoriu ca și cel de la Sala cu Orgă.

· 27 iulie 2022, Open Air Digital Park, Chișinău. Dirijor: maestrul Gabriel Bebeșelea. În program: Simfonia nr. 9 de Ludwig van Beethoven.

· 30 iulie 2022, Open Air Cetatea Tighina, dirijat de maestrul Andriano Marian. Concert în două părți: în prima parte va fi prezentată o selecție de muzică din filme din competiția pentru premiul Oscar, iar în partea a doua vor fi interpretate piesele: Vals de Eugen Doga; Vals de Aurel Andreescu și Melodia de Myroslav Skoryk.

· 1 august 2022, Open Air Sibiu, dirijat de maestrul Gabriel Bebeșelea. În program: Simfonia nr. 9 de Ludwig van Beethoven.