Ziua Universală a Iei la Accademia di Romania din Roma

Ziua Universala a Iei la Accademia di Romania din Roma

 

Cu ocazia Zilei Universale a Iei, filiala din Italia a Ligii studenţilor români din străinătate (LSRS), împreună cu Ambasada României în Italia şi Accademia di Romania in Roma, organizează vineri 24 iunie 2016, începând cu orele 17.30, în Sala de Expoziţii a Academiei, (Viale delle Belle Arti, 110), evenimentul  Lasciatevi  Ispirare!”. Acesta se va desfăşura în limba italiană și este o ocazie de a promova în Italia ia, obiect vestimentar simbol al tradiţiei artizanale şi al culturii române. 

În 2013 s-a propus ca data de 24 iunie, de „Sânziene", să se celebreze ia românească, sub denumirea de «Ziua Universală a Iei». Cu acest prilej,  în acest an, va fi prezentată ia românească tradițională pentru diferitele zone din România, până la folosirea ei de mari artişti, cum este cazul lui Matisse, dar şi de designeri de modă, precum Yves Saint Laurent şi Jean Paul Gaultier. „Ia nu este doar o îmbrăcăminte, ci şi un simbol al inspiraţiei care însoţeşte dialogul româno-italian” – acesta este concluzia cercetării studenţilor români din Roma asupra asemănărilor între iile româneşti şi portul tradiţional italian, concluzie ce va fi prezentată publicului sub forma unei galerii fotografice.

Accademia di Romania din Roma în cadrul manifestării „Lasciatevi Ispirare!”, va include o prezentare de modă - defliarea iilor - însoțită de povestirea basmului românesc „Cele 12 fete de împărat si palatul fermecat” de Petre Ispirescu, tradus și adaptat în limba italiană. Manifestarea va continua cu prezentarea cărții „Iubiri de liceu”, de Luciana Marinescu și cu un moment muzical realizat de Elena Lazăr. Concomitent cu acestea, vor fi expuse tablourile semnate de Elena Dabija. Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) este o organizaţie neguvernamentală care reuneşte 12.000 de studenţi români din toată lumea, reprezentaţi de 35 de filiale active. În luna februarie 2015 noua echipă a relansat activitatea ligii în Roma. LSRS este deschisă tuturor studenţilor români aflaţi la studii în Cetatea Eternă.

Luciana Marinescu este  membră a Uniunii Scriitorilor Europeni. Colaborează cu mai multe ziare din judeţul Argeş ca publicist. A debutat în anul 2013 cu romanul "Traseul unei vieţi anterioare", iar în anul 2014 a publicat romanul "Ancorat în trecut".  Recent a lansat al treilea roman al său, intitulat "Iubiri de liceu".

Elena Lazăr este studentă la Liceul de Muzică din Anzio Chriss Cappel College unde studiază canto clasic (mezzosoprană), pianul şi orchestra. Studiază în privat canto modern şi muzica populară,  prin care menţine legătura cu tradiţiile şi muzica românească. În 2014 a câştigat premiul publicului la un concurs de tinere talente difuzat la radio şi tv, posturi regionale. În august urmează să joace într-un film realizat în România organizat în cadrul proiectului "Tabăra de film".

Elena Dabija trăieşte în Italia. Dragostea pentru artă şi pasiunea pentru pictură i-au adus acestei românce multe satisfacţii de când a ajuns în Italia  participând cu lucrările sale la câteva expoziţii. Pictează din vremea copilăriei, tehnica dezvoltând-o urmând Şcoala Populară de Artă din Brăila.