Ziua Românilor de Pretutindeni la Viena: Metropolitan Kammerorchester Wien în concert la Altes Rathaus

Institutul Cultural Român de la Viena marchează Ziua Românilor de Pretutindeniprintr-un concert prezentat deMetropolitan Kammerorchester Wien sub bagheta dirijorului Ruben Doran, avându-l concert-maestru pe Ion Scripcaru.Evenimentul, organizat în colaborare cu Asociaţia „Mihai Eminescu“ din Viena, va avea loc luni, 14 mai,ora 19:00, în Salonul Bank Austria din Altes Rathaus.Repertoriul cuprinde lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart, Felix Mendelssohn Bartholdy, Béla Bartók, Ciprian Porumbescu, Benjamin Britten şi Guido Mancusi.

Ruben Doran, născut în anul 1989 în Oravița, a început studiul pianului la vârsta de cinci ani, sub îndrumarea profesorului Ion Florea. A urmat cursurile Școlii de Muzică clasele I-VIII din Oravița, absolvind în anul 2004 la clasa prof. Rodica Ogrin.A activat în perioada 2004-2007 ca dirijor suplinitor al orchestrei Bisericii Baptiste din Oravița, sub îndrumarea maestrului Sava Crănicean, iar din anul 2007 ca dirijor al corului „Aurora“ din Oravița.În anul 2012 şi-a continuat studiile la Viena, fiind admis la Prayner Konservatorium, la secția de dirijat orchestral ‒ clasa prof. Josef Stolz. Tot aici a studiat pianul cu prof. Stefan Zikoudis și dirijat coral sub îndrumarea prof. Robert Fontane.Din anul 2012 activează şi ca tenor în Corul Societății St. Ulrich din Viena, iar din anul 2017 devine dirijor secund al corului, colaborând astfel la diverse concerte cu orchestra Joseph Haydn Konzertverein. Acumulează o experiență vastă studiind tehnica dirijatului cu maestrul Alfred Eschwe, dirijor al Volksoper din Viena. Ca pianist, concertează la Viena alături de artiști renumiți ai Wiener Staatsoper precum Liviu Burz, Eliza Marian-Zurmann, Ion Tibrea, Irena Krsteska sau Miki Stojanov, tenor al Saarländisches Staatstheater. Concertul din 14 mai marchează debutul internaţional al lui Ruben Doran în calitate de dirijor.

Ion Scripcaru s-a născut în 1987 în România. A început studiul viorii la vârsta de șase ani cu tatăl său.S-a perfecționat cu Arkadij Winokurow. Şi-a continuat studiile cu Vesna Stankovic la Graz. La Viena se remarcă atât ca muzician instrumentist cât şi ca lider de orchestră, fiind concert-maestru al Filarmonicii de Tineret din Viena, al Ambassade Orchester Wien şi al Schloss Schönbrunn Orchester. A câștigat numeroase concursuri naționale şi internaționale. Din 2005 este angajat al Wiener Volksopernorchester, iar în 2008 a fondat Metropolitan Kammerorchester Wien.

Metropolitan Kammerorchester Wien a fost înființată în anul 2008, cu scopul de a oferi celor mai buni tineri muzicieni din Viena posibilitatea de a intra în contact cu personalități ale lumii muzicale și de a acumula experiență muzicală de cel mai înalt nivel. Orchestra a colaborat cu dirijorii Robert Fontane, Gál Rasche, Giuseppe Montesano şi Charles Prince și cu soliști precum Boris Kushnir, Patricia Nessy, Thomas Weinhappel, Erich Schagerl, Shkelzen Doli, Laura Magdalena Scripcaru, Natasa Veljkovic și Arkadi Vinokourov. Metropolitan Kammerorchester Wien a susţinut concerte în locuri prestigioase, printre care Konzerthaus, Ehrbar Saal (Viena) sau Stift Klosterneuburg. Din 2010 până în 2011, orchestra a avut statutul de „Orchestra in Residence“ al festivalului Wiener Operettensommer condus de Charles Prince. Mai multe detalii: www.metropolitankw.at