Ziua românilor de pretutindeni la Cernăuți

Compartimentul Comunități Istorice din cadrul Direcției Generale Programe prin Reprezentanțe și în Comunitățile Istorice a Institutului Cultural Român, împreună cu Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina, a organizat la Cernăuți, cu ocazia Zilei românilor de pretutindeni, două evenimente dedicate românilor din regiunea Cernăuți.

Primul eveniment din cadrul proiectului „Ziua românilor de pretutindeni la Cernăuți” a fost conferința „De la iubire la dragostea creștină”, susținută de Dan Puric în data de 31 mai 2018, la Palatul Academic din Cernăuți.

În data de 1 iunie 2018 a avut loc al doilea eveniment, care a cuprins concertul de muzică clasică susținut de tinerii muzicieni Marcel Lazăr, Constantin Borodin şi Valentin Şerban, din ansamblul basarabean Moldo Crescendo, ce au interpretat lucrări de Enescu, Brahms și Bartok, și recitalul inspirat din Luceafărul lui Mihai Eminescu, susținut de actrița basarabeancă Lia Sinchevici și de pianistul și compozitorul basarabean Victor Savca.

Ambele evenimente au fost primite cu entuziasm de cei aproximativ 250 de spectatori. Spectacolele s-au bucurat de prezenţa domnului Edmond Neagoe, consul al României la Cernăuţi, a doamnei Lilia Govornean, preşedintele Asociației Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina, a domnului Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române, director al Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzaki” din Cernăuţi şi a domnului Filip-Lucian Iorga, director general adjunct al Direcţiei Generale Programe prin Reprezentanțe și în Comunitățile Istorice a Institutului Cultural Român.