Ziua Portului Tradiţional, sărbătorită la Bruxelles

Pentru a sărbători Ziua Națională a Portului Tradițional, ICR Bruxelles organizează, împreună cu Ambasada României în Regatul Belgiei, expoziția de pictură „Lucruri simple - Simboluri etnice românești”, a artistei Norica Veșcă, invitându-i pe vizitatori să descopere elemente identitare românești, redate cu măiestrie și talent în 20 de tablouri originale, ce vor fi expuse la sediul Consulatului României din Bruxelles. După deschiderea din 21 mai 2025, expoziția va putea fi vizitată până la data de 20 iunie 2025.

Sintetizând trăsăturile specifice ale portului tradițional românesc și multiplele sale valențe simbolice, expoziția reprezintă o incursiune în istoria și valorile culturale ale poporului român, transmise din generație în generație. Cele 20 de lucrări redau, prin tușe simple, dar pline de forță și originalitate,elemente din patrimoniul material și imaterial românesc, costumul popular tradițional fiind asociat cu povești folclorice, cu datini și cu tradiții străvechi, transpuse pe pânză cu gingășie și tandrețe. Dansul popular și meșteșugurile tradiționale românești sunt, de asemenea, redate de artistă, creându-se astfel o imagine completă a aspectelor definitorii pentru identitatea noastră națională și a reperelor spirituale care ne însoțesc întreaga viață. Expoziția integrează elementele naționale specifice în constelația valorilor europene, încurajând dialogul intercultural cu celelalte state membre UE, orașul Bruxelles fiind, de altfel, spațiul influențelor și confluențelor culturale, ce ilustrează, în mod elocvent, bine-cunoscuta deviză ,,uniți în diversitate’’.

Norica VESCĂ, absolventă Universitatea Națională de Arte, promoția 2000, clasa de pictură prof. Ștefan Câlția, este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România. A beneficiat de burse de studii guvernamentale în Grecia și Egipt și a câștigat numeroase premii la concursuri de pictură. A avut numeroase expoziții personale, în țară și străinătate, dintre care le menționăm pe următoarele : Opera Națională Română (2024), Teatrul Excelsior Bucuresti (2024), Toscana, Italia și Tanzania – Zanzibar (2023), Teatrul Național București (2022 și 2019), Muzeul Țăranului Român (2022 și 2017), Union Business Center (2021-2023), Ministerul Românilor de Pretutindeni, Seneca AntiCafe (2020), Institutul Cultural Român (2019), Biblioteca Națională a României (2019 și 2023), Cărturești (2018), Marriott (2017). De asemenea, a participat la expoziții de grup anuale (organizate de UAP) în țară și străinătate. Norica Veșcă a realizat costume și decoruri pentru filmele ,,Les Rois Maudits”, ,,Perfume.The Story of the Murderer”, ,,Modigliani”. A avut colaborări cu Media Pro, Dada, Castel Film, MȚR și a participat la emisiuni TV și radio de specialitate. Artista realizează, de asemenea, proiecte de amenajări interioare, pictură murală decorativă, pictură și design vestimentar și organizează ateliere de pictură pentru copii.

Ziua Națională a Portului Tradițional a fost instituită prin Legea 102/2015, fiind sărbătorită anual în a doua duminică din luna mai. Portul tradițional, alături de artă și meșteșugurile tradiționale, reprezintă un etalon important, definitoriu pentru specificul unei nații. Astfel, Ziua Portului Tradițional este marcată pretutindeni în întreaga lume, prin evenimente culturale, sociale şi educative, ce constituie o pledoarie pentru tradiția de secole de a îmbrăca cu mândrie costumul popular, a cărui valoare este inestimabilă. Purtat de-a lungul timpului de toate clasele sociale, indiferent că a fost vorba despre nobilime, intelectuali sau ţărani, costumul tradiţional, înlocuit la sfârșitul secolului al XIX-lea de veșmintele moderne, continuă să reprezinte un semn identitar specific al poporului român și o modalitate de a ne exprima recunoștința față de strămoșii noștri.

Prin această expoziție care integrează simboluri etnice, ICR Bruxelles își continuă misiunea de promovare a valorilor noastre spirituale pe scena internațională, marcând, totodată, o zi de referință în calendarul sărbătorilor care celebrează patrimoniul cultural românesc.