Ziua națională „Constantin Brâncuși”, sărbătorită într-un mod inedit la Madrid

La împlinirea a 144 de ani de la nașterea artistului român Constantin Brâncuși, întemeietorul sculpturii moderne și unul dintre cei mai mari artiști ai secolului al XX lea, Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare Universitatea Complutense din Madrid și cu sprijinul Wikimedia España, organizează un editathon dedicat culturii române și aniversării Zilei Constantin Brâncuși (19 februarie).

Evenimentul va avea loc la 21 februarie a.c., la sediul Facultății de Științele Documentării, în aula de informatică, de la ora 15.00 la ora 21.00, cu participarea studenților, masteranzilor și doctoranzilor, a studenților anului IV ai Facultății de Științele Documentării.

La deschidere vor participa decanul Facultății de Științele Documentării, domnul José Luis Gonzalo Sánchez-Molero, codirectorul Wikimedia España, domnul Rubén Ojeda de la Roza, directorul ICR Madrid, doamna Maria Pop, și Iuliana Botezan, profesor la Facultatea de Științele Documentării.

Editathon-ul este o activitate interactivă propusă studenților și publicului larg, în egală măsură, interesați în promovarea culturii române prin utilizarea Internetului. Activitatea constă în studiul preliminar al unor teme de cultură română și încărcarea materialelor realizate în ziua de 21 februarie, într-un laborator informatic al Universității Complutense. Evenimentul va debuta cu un atelier de explicare a procedurii de introducere de date în Wikidata și va continua cu partea practică, având la dispoziție calculatoarele Facultății de Științele Documentării. Datele astfel introduse vor fi verificate de persoane care au contribuții la Wikipedia, în mod curent, la nivel mondial, și vor avea un impact posterior important la vizualizarea informației în limba spaniolă legată de cultura română în Internet.

Obiectivul editathon-ului este de a realiza o bază de articole de calitate, în limba spaniolă, despre personalitățile culturii române din literatură, muzică, arte vizuale, film, oameni de știință români și opere fundamentale.

ICR Madrid va organiza o festivitate de premiere a studenților care au contribuit la eveniment, oferind cărți, diferite materiale utile activității universitare, precum și un stagiu de practică la biblioteca institutului.

Pagina Wikipedia España dedicată editathon-uluihttps://es.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Encuentros/Editat%C3%B3n_ICR-UCM.