Ziua Națională a României la Istanbul. Spectacol extraordinar susținut de Ansamblul Cununa Carpaților

În contextul marcării Zilei Naționale a României și a celebrării Centenarului Marii Uniri, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul anunță un spectacol inedit de muzică și dans folcloric, joi 29 noiembrie 2018, ora 19.30. Timp de o oră și jumătate, scena sălii mari de spectacole a Centrului Cemal Reșit Rey va fi inundată în melodii, ritmuri, acorduri, pași și costume populare românești din întreaga Românie, grație Ansamblului folcloric profesionist „Cununa Carpaților”.

Sala de concerte Cemal Reşit Rey este una dintre cele mai mari din Republica Turcia, destinată cu precădere muzicii clasice, și poartă numele faimosului compozitor turc Cemal Reşit Rey. Clădirea a fost inaugurată în martie 1989 şi are o capacitate de 870 de locuri. Centrul Cultural este renumit drept gazdă exemplară atunci când este vorba despre concerte, spectacole de balet, dans, beneficiind de o acustică excepţională.

Ansamblul folcloric profesionist „Cununa Carpaților” este alcătuit din profesioniști ai genului, având în componenţă tineri artişti – instrumentişti, dansatori, solişti vocali – care, sub conducerea competentă a unor specialişti, au pregătit şi prezentat pe parcursul anilor numeroase spectacole de o ţinută artistică deosebită. Calitatea spectacolelor, varietatea repertorială, cromatica costumelor, dar și măiestria interpretativă au făcut ca acest ansamblu să reprezinte cu succes folclorul românesc în formele cele mai autentice, pe scenele internaționale.

Cu un repertoriu muzical original, care cuprinde cântece şi jocuri populare autentice, din toate zonele etnofolclorice ale ţării, Ansamblul Cununa Carpaților realizează stagiuni de spectacole, urmărind în principal promovarea bogăţiilor spirituale româneşti, cultivarea valorilor şi autenticităţii creaţiei populare şi a artei interpretative profesioniste, criterii care au stat la baza prezentării a mii de spectacole de referinţă a căror complexitate şi frumuseţe de execuţie au adus după sine aprecieri elogioase ale specialiştilor şi aplauzele spectatorilor.

Dansatorii sunt îndrumați de coregraful Viorel Cioacă, iar orchestra este formată din interpreți ai instrumentelor folclorice tradiționale, conduși cu profesionalism de dirijorul Dumitru Ionescu.

Prin riguroasa activitate artistică pe care o desfăşoară, Ansamblul folcloric profesionist „Cununa Carpaților” contribuie la valorificarea muzicii populare românești. Programul de la Istanbul, dedicat Zilei Naționale,  include suite de cântece și jocuri din Dobrogea, Oltenia, Muntenia, Ardeal, Banat, precum și o paradă a câtorva instrumente tradiționale românești - caval, tilincă, danofon, ocarină, fluier.

Calitatea spectacolelor, varietatea repertorială, cromatica costumelor, măiestria interpretativă au făcut ca acest ansamblu cu vechime și experiență să reprezinte cu succes folclorul românesc în formele cele mai autentice, pe scenele internaționale, fiind doar o infimă parte a argumentelor care ne îndeamnă să credem că spectacolul propus de Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul pentru celebrarea Zilei Naționale a României va fi foarte bine primit și se va bucura de un real succes.

În afară de însemnătatea deosebită pe care o are acestă zi pentru fiecare român, Ziua Națională, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul vizează și marcarea Centenarului Marii Uniri, aducând laolaltă muzica și costumele populare din toate zonele culturale românești, fapt dublat de promovarea folclorului românesc, cu mențiunea că elementele de patrimoniu imaterial prezintă un deosebit interes local.

Partenerii Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul pentru realizarea acestui spectacol inedit sunt: Consulatul General al României la Istanbul, Primăria Metropolitană Istanbul și Centrul Cultural Cemal Reșit Rey.