Ziua Naţională a României la Castelul Regal din Varşovia

ICR Varşovia şi Ambasada României la Varşovia organizează, pe 1 decembrie, un concert de gală cu ocazia Zilei Naţionale a României. Ca şi anul trecut, locaţia aleasă pentru eveniment este una dintre cele mai prestigioase din capitala poloneză, Castelul Regal, fostă reședinţă a monarhilor polonezi. Concertul va fi susţinut de tenorul Vlad Miriţă şi o va avea ca invitată pe soprana poloneză Izabela Matuła. Cei doi vor fi acompaniaţi la pian de tânăra pianistă Justyna Danczowska.

Vlad Miriţă este unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai promiţători tineri tenori români, solist al Operei Naţionale din Bucureşti, premiat în cadrul Festivalului Internaţional al Tenorilor „Traian Grozăvescu" din Lugoj şi distins de Ioan Holender cu premiul „Vienna Musiktheater".

Izabela Matuła şi Justyna Danczowska sunt două dintre numele cele mai cunoscute pe scena tânără de muzică clasică poloneză, fiind amândouă reprezentate de Asociaţia „Ludwig van Beethoven", condusă de Elżbieta Penderecka, soţia renumitului compozitor Krzysztof Penderecki, care este şi directoarea cunoscutului Festival Internaţional „Ludwig van Beethoven", organizat în Varşovia înainte de Paşti.

Programul concertului va cuprinde: G. Pucinni, Tosca „E lucevan le stelle", Fanciulla del west „Ch'ella mi creda", La Boheme „Si mi chiamano Mimi", La Boheme „O soave fanciulla", C. Gounod, Faust „Marguerita", G. Bizet, Carmen „Parle moi de ma mere", C.A. Bixio, Mamma, A. Dvořák, Rusalka „Měsičku na nebi hlubokem", S. Cardillo, Catari (core 'ngrato) şi E. di Capua, O sole mio.

Anul 2010 a fost un adevărat tur de forţă pentru ICR Varşovia, care a derulat unul dintre cele mai ambiţioase şi mai de amploare proiecte culturale destinate publicului polonez, Anul României în Polonia, conceput ca o serie de festivaluri dedicate culturii române, desfăşurate în câteva dintre oraşele cele mai reprezentative pe plan cultural: Varşovia, Cracovia, Poznań şi Białystok, acesta din urmă fiind programat pentru perioada 9 – 12 decembrie.

Festivalurile şi-au propus să apropie publicul polonez de cultura română contemporană în formele sale cele mai variate, de la muzică alternativă la literatură, teatru sau arte vizuale. Astfel, cele trei festivaluri desfăşurate până acum au reuşit să atragă câteva mii de spectatori în fiecare oraş, fiind realizate în parteneriat cu cele mai puternice şi prestigioase instituţii culturale poloneze.

Pe lângă proiectul Anului României în Polonia, în programul ICR-Varşovia s-au aflat 54 de evenimente, astfel încât numărul total de evenimente organizat de ICR Varşovia până acum a fost de 88, cu peste 260 de români invitaţi anul acesta să îşi prezinte proiectele în Polonia, fie individual, fie în cadrul unor evenimente cu participare internaţională.